Hlavní obsah

Ropa z vrtu zase volně uniká, vyměňuje se zvon za účinnější

Novinky,

Těžařská společnost British Petroleum (BP) pokračuje ve výměně zvonu, který má být schopen jímat větší množství ropy unikajícího z vrtu Macondo na dně Mexického zálivu. Výměna stávajícího zvonu za nový má trvat mezi čtyřmi až sedmi dny, kdy bude ropa volně unikat do oceánu, uvádí CNN.

Článek

BP uvedla, že operace zatím probíhá úspěšně, i když to tvrdila u všech předchozích, které selhaly. „Jsme potěšení, jak to jde,“ řekl viceprezident BP Kent Wells k operaci, která v sobotu začala odstraňování stávajícího zvonu.

V neděli podmořští roboti odstranili šest obřích šroubů s maticemi, takže je nyní možné začít s usazováním nového zvonu. K němu se pak nasadí potrubí, které bude odvádět surovou ropu na povrch do tankerů.

Nový zvon by měl být schopen jímat a odvádět do tankerů mezi 3,4 až šesti milióny litrů ropy denně. Stávající dokázal odvést 2,4 miliónu litrů ropy do jedné lodi. Další potrubí odvádělo ještě 1,3 miliónu litrů ropy do lodi Q 400.

Nový zvon podle BP „by měl zlepšit účinnost jímání ropy během sezóny hurikánů tím, že se zkrátí čas odpojování a připojování.“ Pokud by totiž přišel hurikán, je třeba oddělit potrubí vedoucí na povrch.

První odlehčovací vrt tento měsíc

Definitivní řešení ale zvon nepřinese, jen bude jímat více ropy. Zastavit únik by měly až dva odlehčovací vrty. První z nich bude podle BP hotov "už" do konce července, další až v srpnu.

Současně se zvýšil na 48 i počet lodí, které stahují ropu z hladiny. Důvodem je právě to, že během výměny zvonu ropa uniká volně do moře s výjimkou ropy zachycované Q 400. Dalších patnáct lodí v klidnějších vodách staženou ropu z hladiny spaluje, což kritizují ekologové, protože se s ní spalují i zvířata, jako třeba želvy.

Současně by měl nový systém vést k tomu, aby se dařilo lépe měřit, kolik ropy uniká z vrtu.

Reklama

Související články

Ropa už znečistila i Mississippi

Ropa, která stále tryská z vrtu na dně Mexického zálivu a jejíž únik se nedaří zastavit, znečistila v neděli pobřeží dalšího amerického státu, jímž je...

USA přijmou kvůli ropě pomoc z ciziny

Pomoc tuctu zemí a mezinárodních organizací k likvidaci ropné katastrofy v Mexickém zálivu se rozhodla přijmout vláda USA. Výslovně zatím jmenovala pouze...

Výběr článků

Načítám