Hlavní obsah

Romney si prezidentskou debatou u Američanů polepšil

Washington
Aktualizováno

Přesvědčivé vystoupení ve středeční předvolební televizní debatě přineslo republikánskému kandidátovi Mittu Romneymu větší sympatie voličů. V průzkumu agentur Reuters a Ipsos mu sympatie vůbec poprvé vyjádřila víc než polovina dotázaných. Větší šance na zvolení ale má i nadále demokrat Barack Obama.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Mitt Romney na předvolebním mítinku ve Virginii

Článek

Pozitivně podle ankety vnímá Romneyho 51 procent Američanů, Obamu 56. Celkově si Obama v boji o Bílý dům dál udržuje vedení, ale jeho náskok je o dva procentní body nižší. Volilo by ho 48 procent lidí, zatímco Romneymu by dalo hlasy 43 procent voličů.

Po první debatě podle průzkumu Reuters/Ipsos vidí Romneyho v lepším světle 27 procent dotázaných, 19 procent v horším a 40 procent nezměnilo názor. U současného prezidenta došlo jen k minimálnímu posunu. U 16 procent lidí se jejich názor na Obamu zlepšil, u 18 procent zhoršil a u 54 zůstal stejný.

Využít situaci

Romney se snaží příznivou situaci dál využít. Ve čtvrtek se poprvé distancoval od svého dřívějšího výroku o 47 procentech Američanů „parazitující na státním rozpočtu“. Výrok se dostal na veřejnost prostřednictvím tajně pořízené nahrávky ze setkání republikánského kandidáta se sponzory. Romney nyní prohlásil, že je slova byla „úplně špatná“.

Anketa

Koho byste upřednostnili jako příštího prezidenta USA?
Baracka Obamu
57,9 %
Mitta Romneyho
42,1 %
Celkem hlasovalo 516 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Romney na Obamu ztrácí stále víc

Úterní a středeční průzkumy ve veledůležitém Ohiu byly pro republikána Mitta Romneyho ledovou sprchou. Ukázaly totiž, že v tomto průmyslovém státě se prezident...

Výběr článků

Načítám