Hlavní obsah

Romney se může zaměřit na Obamu, kandidaturu má jistou

Novinky, rei
Aktualizováno

Bývalý guvernér státu Massachussetts a podnikatel Mitt Romney zvítězil i v úterních republikánských primárkách v Texasu a zajistil si nominaci za stranu v podzimních prezidentských volbách. Romney s vítězstvím v tomto jižním státě obdržel také 152 delegátských hlasů, čímž překročil hranici 1144 delegátů nezbytných k nominaci.

Foto: Christopher DeVargas/Las Vegas Sun, Reuters

Mitt Romney

Článek

„Je mi ctí, že Američané napříč zemí podpořili moji kandidaturu a s pokorou přijímám získání dostatečného počtu delegátů k prezidentské kandidatuře za Republikánskou stranu pro rok 2012,“ prohlásil Romney. Dosavadní prezident Barack Obama podle něj Ameriku zklamal.

„Naše strana se semkla s cílem zapomenout na neúspěch z posledních tří a půl let. Nemám žádné iluze o obtížích spojených s úkolem, který před námi je, ale ať už jsou výzvy jakékoliv, nespokojíme se s ničím menším, než navedením Ameriky zpět na cestu plné zaměstnanosti a prosperity,“ dodal Romney.

Jeho kandidaturu musí stále ještě potvrdit celonárodní republikánský sjezd na konci léta, což je ale nyní už jen formalita. Romneyho v pondělí podpořil i vlivný senátor John McCain, jenž ho v primárkách před čtyřmi lety porazil, ale nakonec prohrál ve volbách s demokratem Obamou. Také předseda Republikánského národního výboru Reince Priebus prohlásil, že Romney „nabídne Americe nový směr, který tak zoufale potřebuje“.

Na podzim proti Obamovi

Mormon a miliardář Mitt Romney zahájil svůj boj o Bílý dům loni v červnu a kromě bývalého pensylvánského senátora Ricka Santoruma neměl mezi republikány vážnějšího soupeře.

Romneyho protikandidátem za demokraty bude Barack Obama, který již také zahájil kampaň, na niž shromáždil zatím víc peněz. Mezi hlavními tématy kampaně před listopadovými volbami bude ekonomika. Průzkumy favorizují Obamu, Romney ale nedávno Obamův náskok vyrovnal.

Reklama

Výběr článků

Načítám