Hlavní obsah

Rodiče bojují o život dívky, která má být odpojena od přístrojů

Washington
Aktualizováno

Soud v Kalifornii v úterý rozhodl, že třináctiletá Američanka Jahi McMathová z Oaklandu má být odpojena od přístrojů, které ji udržují při životě. Učinil tak na základě posudků dvou lékařů, že mozek dívky je mrtvý a při životě ji drží jen přístroje. Rodiče se ale s verdiktem nechtějí smířit. Tvrdí, že dcera je živá a doufají, že se probudí.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče Jahi McCathové

Článek

Třináctiletá dívka byla v prosinci na běžném odstranění krčních mandlí. Nastaly ale komplikace a dívka musela být připojena k přístrojům, jejichž pomocí dýchá a dopravují do jejího těla živiny. O případu informoval server stanice Fox News.

Soudce Evelio Grillo nyní rozhodl, že má být dívka od přístrojů odpojena. Učinil tak na základě znaleckého posudku dvou lékařů z 12. prosince, kteří uvedli, že Jahiin mozek je mrtvý.

Dcera žije, tvrdí matka

Rodina teď doufá, že se jí celý proces ještě podaří zastavit a chtějí případně nechat dívku převézt do jiné nemocnice. „Navzdory tomu, co říkají, vím, že je živá. Když se jí dotknu, je teplá, odpovídá na můj dotek,” řekla matka dívky Nailah Winkfieldová.

Foto: ČTK/AP

Jahi McMathová na archivním snímku

Čas na napadnutí verdiktu má rodina do 30. prosince.

Nemocnice reagovala, že chápe smutek rodiny a její přání, aby se dívka probudila, nemůže jí ale dávat falešné naděje.

"Tento boj bude pokračovat až do té doby, než se Jahi probudí nebo než ji dostaneme do jiného zařízení. Nedovolíme nikomu, aby dívku odpojil od přístrojů," řekl Jahiin strýc Omari Sealey. "Není správné, když někdo, kdo chyboval u vašeho dítěte, hned volá koronera...nerespektují pocity rodiny ani její práva," doplnila dívčina babička Sandra Chatmanová.

Dýchací přístroj by na mrtvém těle nefungoval
pediatr Paul Byrne

Advokát McMathových již požádal soudce, aby umožnil třetí posudek Paula Byrneho, který je profesorem pediatrie na univerzitě v Toledu. Nemocniční právník se ale proti tomu ohradil s tím, že Byrne není dětský neurolog. Byrne je spoluautorem knihy o mozkové smrti, ve které předkládá množství argumentů, proč není možné takového pacienta prohlásit za mrtvého.

Byrne agentuře AP řekl, že případ nemůže komentovat do detailů, protože nezná Jahiiny lékařské záznamy. Fakt, že dýchací přístroj stále správně funguje, je ale podle něj znamením, že je dívka naživu. "Dýchací přístroj by na mrtvém těle nefungoval. Vtlačil by vzduch dovnitř, ale ten by nevyšel zpátky ven. Jen osoba, která je naživu, vytlačí vzduch ven," dodal univerzitní profesor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám