Hlavní obsah

Republikánští experti označili Trumpa za nebezpečného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Padesát význačných bezpečnostních expertů Republikánské strany včetně bývalého ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) v pondělí označilo v otevřeném dopise republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa za nekompetentního pro vedení země. Podle Trumpa jsou signatáři listu ztroskotanci.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Podle republikánských expertů by byl „nejnebezpečnějším prezidentem v americké historii”.

„Panu Trumpovi chybí charakter, hodnoty a zkušenost, aby mohl být prezidentem. Oslabuje morální autoritu Spojených států jako vůdce svobodného světa. Zjevně mu chybí základní znalosti o americké ústavě, amerických zákonech a institucích a víra v ně i v náboženskou toleranci, svobodu tisku a nezávislé soudnictví,” stojí v prohlášení.

„Nikdo z nás nebude Donalda Trumpa volit,” píše se dál v textu otevřeného dopisu. Někteří z jeho signatářů mají nicméně pochybnosti i o demokratické kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové. Podle prohlášení by byl však Trump „nebezpečným prezidentem”, který by ohrozil „bezpečnost a prosperitu našeho národa”.

Pod prohlášení se podepsali bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Michael Hayden, bývalý ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff či bývalý ředitel amerických zpravodajských služeb a exnáměstek ministryně zahraničí USA John Negroponte.

K nim se připojila i řada bývalých vysoce postavených úředníků ministerstev vnitra a obrany či členů Rady národní bezpečnosti.

Vadí výroky o NATO a Rusku

Dokument neupřesnil důvody, proč signatáři považují Trumpa za nevhodného pro prezidentský úřad, podle agentury Reuters ale zjevně reagoval na jeho vyjádření, která se týkala Severoatlantické aliance, spolupráce s Ruskem či imigrace.

Signatáři vyjádřili pochopení pro frustraci Američanů, kteří jsou údajně nespokojení s neschopností federálních úřadů vyřešit řadu palčivých problémů současnosti. „Ale Donald Trump není odpovědí na znepokojivé výzvy Ameriky,” stojí v textu.

„Ztroskotaná elita”

Trump signatáře dokumentu označil za členy „ztroskotané washingtonské elity”, která nese vinu na tom, „že je svět tak nebezpečným místem”. Jsou podle něj spolu s jeho soupeřkou Hillary Clintonovou původci „katastrofálních rozhodnutí vpadnout do Iráku, dovolit smrt Američanů v (libyjském) Benghází a jsou těmi, kteří umožnili vzestup IS (Islámského státu)”.

Proti Trumpovi už vystoupila řada uznávaných osobností Republikánské strany. Mezi nimi jeho bývali soupeři z nominačního klání Jeb Bush, John Kasich a Lindsey Graham, republikánský kandidát na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney, guvernér Marylandu Larry Hogan či několik poslanců Kongresu.

Trumpa naopak v neděli překvapivě podpořil syn Jeba Bushe a vnuk bývalého prezidenta George Bushe staršího George P. Bush.

Reklama

Výběr článků

Načítám