Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour se vydal na poslední cestu. Po silnici a krokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Americký raketoplán Endeavour se v noci na sobotu vydal na svou poslední cestu - z mezinárodního letiště v Los Angeles do místního muzea, kde bude vystaven. Raketoplán, který létal kolem Země rychlostí 28 000 kilometrů za hodinu, je nyní tažen ulicemi Los Angeles rychlostí jen 3,2 kilometru za hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketoplán Endeavour projel ulicemi Los AngelesVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli cestě raketoplánu, který má rozpětí 24 metrů, muselo být pokáceno na 400 stromů a dočasně odstraněna řada semaforů. Přesun i přes noční hodinu sledovaly stovky lidí.

Až urazí pět kilometrů, zastaví se Endeavour na parkovišti na devět hodin a pak urazí zbývajících 15 kilometrů do Kalifornského vědeckého střediska poblíž centra města. Středisko za pokácené stromy vysadí ve městě tisícovku nových.

Endeavour zde bude od 30. října vystaven v novém pavilonu. Raketoplán dorazil do Los Angeles 21. září na speciálně upraveném letounu Boeing 747. Nejmladší z amerických raketoplánů začal létat jako náhrada za Challenger zničený při katastrofě v roce 1986. Do vesmíru letěl pětadvacetkrát, strávil v něm 299 dní, kdy Zemi obletěl 4671krát a urazil vzdálenost téměř 200 miliónů kilometrů.

Do historie kosmonautiky se Endeavour zapsal přinejmenším dvakrát: v roce 1993 jeho posádka odstranila poruchu na Hubbleově vesmírném teleskopu, o pět let později to byl právě Endeavour, který začal na oběžné dráze budovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Svou poslední misi absolvoval loni, kdy astronaut Andrew Feustel vzal na palubě do vesmíru i postavu českého Krtečka.

Foto: Petr Horník, Právo

Astronaut Andrew Feustel s americkým velvyslancem Normanem Eisenem a postavičkou Krtečka, která jej doprovázela při letu do vesmíru

Program raketoplánů, který vedle exploze Challengeru silně poznamenala také tragická nehoda Columbie v roce 2003, loni zejména kvůli vysokým finančním nákladům Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil. Všechny raketoplány ve vesmíru strávily 1333 dní a nalétaly na 870 miliónů kilometrů. Na oběžnou dráhu vynesly 355 astronautů ze 16 zemí a na 180 družic.

I ostatní raketoplány jsou v různých muzeích. Discovery patří washingtonskému Smithonian, prototyp raketoplánu Enterprise je v New Yorku a Atlantis v Kennedyho vesmírném středisku na Mysu Canaveral na Floridě.

Reklama

Výběr článků

Načítám