Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour odstartoval k ISS

Novinky, IAN
MYS CANAVERAL

Americký raketoplán Endeavour odstartoval z floridského Mysu Canaveral ve čtvrtek 0:36 SELČ k Mezinárodní kosmické stanici (ISS), ke které dorazí v pátek v 19:53.

Článek

Raketoplán Endeavour odstartoval na první pokus. Po dvou minutách letu byly odhozeny přídavné motory SRB na tuhé palivo. V 0:45 došlo k vypnutí motorů raketoplánu a odhození vnější palivové nádrže. Endeavour byl naveden na prozatímní oběžnou dráhu kolem Země. O konečné navedení na orbit se postarají krátkým zážehem manévrovací motory OMS.

Více než hodinu před startem se objevil problém se senzorem, který hlásí, zda je průlez uzavřený. Technici ale problém včas vyřešili.

Hlavním úkolem mise STS-118 je k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) dopravit jeden z menších dílů příhradového nosníku, který odděluje další dva větší díly se slunečními panely. Endeavour také dopraví k ISS skladovací plošinu a zásoby. Celkem jsou naplánovány čtyři výstupy do kosmu.

Stroj prošel modernizací

Při modernizaci v letech 2004 až 2005 dostal Endeavour zařízení SSPTS (Station-to-Shuttle Power Transfer System). V době, kdy bude kosmický koráb u Mezinárodní kosmické stanice, bude se moci napájet z jejího energetického systému. To umožní prodloužit pobyt raketoplánu u stanice o několik dní.

Pokud se zařízení podaří zprovoznit, měl by se raketoplán od ISS odpojit 20. srpna a přistát 22. srpna. V opačném případě přistane už 19. srpna.

Na palubě i náhradnice z poslední mise Challengeru

V sedmičlenné posádce je i Barbara Radding Morgan. Ta se měla do vesmíru podívat již před více než 20 lety, ale zcela určitě je ráda, že se tak tehdy nestalo. Barbara Morgan byla náhradníci astronautky Sharon Christy McAuliffe při posledním letu raketoplánu Challenger. McAuliffe tehdy zvítězila v soutěži "Učitel ve vesmíru". Dne 28. ledna 1986 zahynula společně s dalšími šesti členy posádky v troskách raketoplánu Challenger, který explodoval krátce po startu.

Její náhradnice Barbara Radding Morgan se pak stala astronautkou klasickou procedurou a nyní se poprvé podívá do vesmíru. Při misi STS-118 uskuteční několik vzdělávacích programů pro studenty.

Americký raketoplán se do vesmíru letos vydal již podruhé. NASA chce další kosmický koráb vyslat do vesmíru ještě v říjnu (STS-120) se spojovacím modulem Harmony a v prosinci (STS-122) s dlouho očekávaným evropským vědeckým modulem Columbus.

Všechny důležité okamžiky mise přenáší na internetu živě NASA TV. Velmi podrobné informace o misi pak najdete v českém překladu Press Kitu na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Související články

NASA vyšetřuje sabotáž ohrožující ISS

Americká kosmická agentura NASA má podezření na sabotáž, která mohla poškodit Mezinárodní kosmickou stanici (ISS). Jeden z počítačů, který tam měl být dopraven...

NASA chystá start raketoplánu

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) připravuje na středeční večer floridského času další start svého raketoplánu. Po téměř pěti letech se do vesmíru...

Výběr článků

Načítám