Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour by mohl kvůli hurikánu přistát dřív

Novinky, ČTK, znk, AP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEXAS

Hurikán Dean, který míří přes Karibské moře k Panenským ostrovům a Jamajce, možná donutí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) urychlit o 24 hodin přistání raketoplánu Endeavour. Posádka by se tak mohla vrátit v úterý. Oznámil to v sobotu mluvčí NASA. Hurikán již dosáhl čtvrtého stupně v pětibodové škále.

Článek

Dva kosmonauti z Endeavour provedli v sobotu poslední výstup do vesmíru. NASA zkrátila jejich vesmírnou procházku o dvě hodiny tak, aby se Endeavour případně mohl vrátit v úterý. Výstup měl původně trvat šest a půl hodiny.

Kdyby totiž hurikán zasáhl pobřeží Texasu a Houstonu, dotklo by se to i houstonského Johnsonova vesmírného střediska, které kontroluje let raketoplánu ve vesmíru a jeho návrat na Zemi, řekl na tiskové konferenci mluvčí NASA Le Roy Cain. Vesmírné středisko bude muset podle něj o případném uspíšení přistání raketopánu rozhodnout už v sobotu.

Endeavour a jeho posádka, v níž jsou dvě ženy, měl podle původního plánu přistát po čtrnáctidenní misi na floridském Mysu Canaveral ve středu 22. srpna v 18:52 SELČ. Na oběžnou dráhu se vydal 8. srpna a jeho připojení k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bylo prodlouženo ze sedmi na deset dní.

Dean se zatím řítí směrem na Mexiko

Na úterý má NASA dvě okénka pro přistání na Floridě, první v 18:30 SELČ a druhé v 19:00 SELČ.

Pokud by měl raketoplán přistát v úterý, musel by se od od ISS odpojit v neděli vpodvečer místo pondělka.

Hurikán Dean směřuje nyní k mexickému poloostrovu Yucatán, ale mohl by v příštích hodinách změnit směr a zamířit k Texasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám