Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se bez problémů připojil k vesmírné stanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketoplán Discovery se ve čtvrtek krátce po 14:40 SELČ spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Článek

Discovery odstartoval v úterý z floridského Kennedyho vesmírného střediska a ke stanici dopravil sedm kosmonautů, kteří by měli na její palubu vstoupit zhruba za dvě hodiny.

Šest Američanů a jeden Ital budou během svého desetidenního pobytu na ISS spolu se třemi členy stálé posádky pokračovat v dostavbě orbitálního komplexu.

Start se ovšem neobešel bez komplikací. Jednak byla velmi nepříznivá předpověď počasí, ale také krátce před startem se objevil na potrubí palivové nádrže kus ledu. Přesto raketoplán odstartoval.

V plánu mají astronauti pět výstupů do volného prostoru, během nichž nainstalují na stanici nový modul Harmony, který Discovery také přivezl. Více než 14 tun vážící přechodové zařízení je považováno za jeden z nejdůležitějších konstrukčních prvků ISS, neboť bude sloužit k budoucímu připojení evropské vesmírné laboratoře Columbus a japonského modulu Kibo a zároveň ke kotvení raketoplánů. Vedle jeho instalace astronauti také přemístí jeden pár solárních panelů.

:. Vesmírná stanice ISS. (Foto: NASA. kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Návrat raketoplánu na Zemi NASA plánuje na 6. listopadu. Cestu raketoplánu včetně přímého přenosu speciální internetové televizní stanice společnosti NASA můžete sledovat na internetových stránkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám