Hlavní obsah

Rada OSN schválila rezoluci o homosexuálech

– Ženeva

Rada OSN pro lidská práva v pátek schválila "historickou" rezoluci o homosexuálech. Podle agentury AFP má text podpořit rovnost mezi lidmi bez ohledu na sexuální orientaci a požaduje vypracování studie o diskriminační legislativě a násilí proti osobám s odlišnou sexuální orientaci.

Článek

Rezoluci orgán OSN schválil v poměru 23 hlasů pro a 19 proti. Tři zástupci nehlasovali. Text, který předložila Jihoafrická republika, označily nevládní organizace na ochranu práv gayů a leseb za "historický".

Jihoafrický zástupce při prezentaci textu uvedl, že "nikdo nesmí být vystaven diskriminaci nebo násilí z důvodu jeho sexuální orientace".

Muslimové jsou proti

Schválení předcházela bouřlivá debata. Tu rozpoutala v čele s Nigérií skupina afrických a muslimských zemí, které s rezolucí ostře nesouhlasí.

Nigerijská delegace napadla Jihoafrickou republiku, že se před hlasováním rozešla s tradicí společného postupu afrických zemí. Přitom by prý více než 90 procent Jihoafričanů bylo proti takové rezoluci.

Zástupce Pákistánu prohlásil, že je "vážně znepokojen tímto pokusem zavádět v OSN tyto myšlenky nemající žádný právní základ do mezinárodní legislativy týkající se lidských práv".

V rezoluci se zejména praví, že "všechny lidské bytosti se narodily jako svobodné a sobě rovné v důstojnosti a právech" a že každý má mít možnost těžit ze souboru lidských práv a svobod bez ohledu na rozdíly.

Reklama

Výběr článků

Načítám