Hlavní obsah

Rád pomáhám lidem, říkal strážník, který v Kenoshi sedmkrát střelil do zad černocha

Novinky, Michal Sobotka
Kenosha

Vždy jsem chtěl být policistou, říkal loni v rozhovoru pro Kenosha News Rusten Sheskey, strážník, který vypálil sedm střel do zad černocha Jacoba Blakea, jenž je momentálně ve stabilním stavu v nemocnici. Incident odstartoval demonstrace a na podporu bojů proti rasismu vystoupili také sportovci tří amerických profesionálních soutěží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty ve městě Kenosha poté, co policie vypálila několik ran do zad černochaVideo: Reuters

 
Článek

Sheskey pracuje u policie v Kenoshi sedm let, ačkoli nyní je po střelbě na Blakea postaven mimo službu, protože se jeho čin bude vyšetřovat. Loni ale strážník poskytl rozhovor, ve kterém říkal, že se vždy chtěl stát policistou.

„Co mě na práci policisty baví nejvíc? Jednat s lidmi v nejhorší den jejich života. Snažím se jim pomoci a ten den jim trochu ulehčit a zlepšit,“ povídal.

Vyšetřovatelé v autě postřeleného černocha našli nůž

Amerika

„Díky tomuto přístupu nám lidé věří. Je to velká zodpovědnost, ale já lidem rád pomáhám. Někdy ty situace nejdou napravit, ale dotyčným je můžeme alespoň usnadnit,“ dodal.

Sheskey také uvedl, že ho baví s občany jen tak hovořit, když má službu na kole.

V USA obvinili sedmnáctiletého mladíka, že střílel na demonstranty

Amerika

U policie je sedm let a dosud jedinou jeho kaňkou byla jednodenní suspendace v roce 2017 za blíže nespecifikované porušení pravidel při používání služebních vozů.

Černoch Jacob Blake byl sedmkrát postřelen před šesti dny v Kenoshi v americkém státě Wisconsin. Policie zasahovala u domácí hádky a hlídku na Blakea nejspíš zavolala jeho přítelkyně. Střelbu Sheskey začal poté, co Blake nereagoval na výzvu policistů, otevřel dveře u řidiče a naklonil se nad sedadlo, pod kterým měl nůž, což později sám přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Policista Rusten Sheskey

Střelba údajně způsobila mladému muži zranění, kvůli kterému je od pasu dolů ochrnutý a už nikdy nebude chodit. Tvrdí to jeho rodina. Wisconsinský ministr spravedlnosti Josh Kaul potvrdil, že střílel jediný policista. V Kenoshi v dalších dnech incident rozpoutal protesty.

Na stranu demonstrantů bojujících proti rasismu se postavili například i profesionální sportovci. Baseballová MLB, basketbalová NBA i hokejová NHL odložily všechny zápasy na dobu nejméně jednoho hracího dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám