Hlavní obsah

Rackové vyklovávají velrybám maso zaživa, Argentina je chce střílet

Buenos Aires

Začalo to jako bizarní ptačí chování, pak se to ale změnilo v cosi, co připomíná hororové filmy - a ohrožuje velryby u pobřeží Argentiny. Místní racci tu totiž zjistili, že když budou klovat velrybám do zad, zajistí si tak pravidelný přísun masa k večeři.

Foto: Profimedia.cz

Velryby se u argentinského pobřeží stávají živou hostinou pro přemnožené racky.

Článek

Útoky racků na velryby jižní (Eubalaena australis) jsou nyní tak časté, že úřady plánují střílet racky ve snaze snížit jejich populaci, napsala ve středu agentura AP.

Ochránci přírody ovšem míní, že tento plán je scestný; skutečným problémem podle nich nejsou racci, ale lidé, kteří vytvářejí příliš mnoho odpadků, díky nimž se populace racků prudce rozrůstá.

Racčí nálety ničí turistům zážitky

Obě skupiny se přitom shodují, že útoky racků v jedné z hlavních oblastí, kam velryby připlouvají rodit mláďata, ohrožují nejen tyto mořské savce, ale i místní turistický průmysl. Řada lidí sem přijíždí sledovat velryby, ale magický zážitek se jim až příliš často mění přímo před očima ve smutnou či děsivou zkušenost.

BEZ KOMENTÁŘE: Rackové čekající na velrybu

Racci v okolí města Puerto Madryn podle odborníků zhruba před deseti lety zjistili, že klování do zad velryb, které se vynořují nadechnout, vytváří otevřené rány. A pak, kdykoli velryba vypluje na povrch, stává se pro racky stolem prostřeným k večeři. Vrhají se na ni, trhají kůži a trhají maso zobáky a pařáty.

Problém od té doby neustále sílí kvůli narůstající racčí populaci. Ta má zlaté časy díky snadnému přístupu k lidským odpadům, z nichž se živí; jde nejen o odpadky z otevřených popelnic, smetišť a skládek, ale i zbytky rybích těl, které rybáři a továrny zpracovávající rybí maso vyhazují přímo do vody u pobřeží.

"Nejde jen o to, že racci napadají velryby. Oni se jimi živí, a z toho se stává zvyk, který se šíří a stává se častějším," řekl Marcelo Bertellotti, který pracuje pro vládou placenou agenturu pro ochranu životního prostředí National Patagonia Center. "Opravdu nás to znepokojuje, protože škody, které velrybám způsobují, jsou čím dál tím větší. Jde často o mláďata, která se v těchto vodách rodí."

Řešení je v odstřelu racků, ale i v uzavření skládek

Bertellotti navrhuje radikální reakci: Střílet racky, kteří napadají velryby a jejich těla lovit z vody, aby je i se střelivem nepozřeli jiní živočichové, a nevznikaly tak další škody na mořském ekosystému. Stodenní plán akce na ochranu velryb a proti rackům už schválila místní vláda v provincii Chubut.

V provincii Chubut pozorování velryb představuje velký byznys. Populace velryb jižních se zvýšila o zhruba osm procent od doby, kdy se staly celosvětově chráněným druhem. Stovky jich nyní připlouvají do relativně klidných a teplých vod u zálivu vytvořeném Valdézovým poloostrovem, aby tu v období od července do prosince porodily mláďata a vychovaly je.

Pozorovat hry velryb na hladině z paluby loďky může být magickým zážitkem, řekl AP Milko Schvartzman, který pracuje pro organizaci na ochranu životního prostředí Greenpeace v Latinské Americe. Útoky racků na velryby byly zřídkavé až do období asi před osmi lety, dodal. Příkladu několika jedinců se ale chytli další racci a nyní jsou velryby napadeny zhruba v každém čtvrtém případě, kdy se vynoří na hladinu. A turisté trpí stejně jako velryby. "Už to není ten příjemný zážitek jako dřív," řekl Schvartzman.

Ochránci přírody argumentují, že jediný způsob, jak účinně snížit počet racků, je znemožnit těmto ptákům přístup ke krmení uzavřením otevřených smetišť podél zálivu a zákazem vyhazování rybích zbytků do moře. Aktivisté lobovali po celé roky za to, aby Chubut vytvořil plány na zredukování, recyklování a odpovídajícího zpracovávání odpadků a zbytků z rybolovu, ale politici těmto snahám odolávají, dodal Schvartzman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám