Hlavní obsah

Putin zaletěl k Bushovým vyříkat si protiraketový štít

KENNEBUNKPORT

Od nedělního večera pobývá ruský prezident Vladimir Putin v rodinné rezidenci prezidenta Spojených států George Bushe v Kennebunkportu ve státě Maine. Jejich jednání by měla snížit napětí mezi oběma zeměmi, které vzniklo kvůli protiraketovému systému, jehož část chce Bush rozmístit v Polsku a ČR. Zastínily je však teroristické útoky v Británii. Bush ocenil rychlou britskou reakci.

Článek

George Bush ještě před společnými jednáními reagoval na aktuální teroristické útoky ve Velké Británii a ocenil "velmi silnou odpověď" nového premiéra Gordona Browna na současné ataky. "Vidíte, že válka s terorismem pokračuje," řekl Bush, když čekal na Putina. "Nikdy nevíte, kde mohou zaútočit," dodal americký prezident. 

Současně oznámil, že Spojené stány posílí na transatlantických linkách ochranku tvořenou "vzdušnými maršály".

Michael Chertnoff, mající na starosti bezpečnostní opatření, uvedl, že byla zvýšena především vzhledem k oslavám Dne nezávislosti, který připadá na 4. července: "Není to proto, že bychom měli specifickou informaci o hrozbě, ale proto, že vstupujeme do sezóny dovolených." A v té se více cestuje, takže potenciální nebezpečí vzrůstá.

Prezidenti USA a Ruska si vyjeli na rychlém člunu

Zhruba dvouhodinový rozhovor, který spolu oba politici vedli, měl naprosto neformální charakter a nesl se v přátelské atmosféře, oznámil novinářům ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který byl rozhovoru přítomen spolu se svou americkou kolegyni Condoleezzou Riceovou. "Diskuse to byla skutečně přátelská," zdůraznil.

Večer oba zahájili v tradičním mainském stylu, když si vyjeli na rychlém člunu, kde povečeřeli. Putina po příletu přivítal nejen prezident s manželkou Laurou, ale také jeho otec George Bush starší se svou ženou Barbarou a ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Snaha o uvolnění napjaté atmosféry se projevila i v neformálním gestu Laury Bushové, která ruského hosta chytila za límec saka. Putin se dostavil bez kravaty, zato s kyticí v ruce.

Putin ještě před jednáním řekl: "Věřím, že dialog s tímto člověkem, se kterým mám, řekl bych, přátelské vztahy, se odehrají přesně v tomto duchu."

Prezidenti si připomněli historii

"Mluvili jsme o vývoji situace ve Spojených státech a v Rusku i o způsobu, jakým se vyvíjejí demokratické systémy obou zemí - konkrétně a s humorem," řekl dále Lavrov.

"Nejednali jsme o konkrétních otázkách, ale soustředili jsme se na filosofii okamžiku," poznamenal poradce ruského prezidenta pro zahraniční záležitosti Sergej Prichodko. Obě strany se shodly, že společně prožitá historie, zejména za druhé světové války, přikazuje oběma zemím nadále posilovat a rozšiřovat vzájemnou spolupráci, dodal.

Putina přivítali i demonstranti

V Kennebunkportu se už předtím sešly stovky demonstrantů, aby projevili svůj nesouhlas s politikou obou prezidentů - v případě Putina s jeho přístupem vůči Čečensku a v případě Bushe kvůli Iráku.

Protestující nesli plakáty odmítající imperialismus a vyzývající Bushe ke stažení vojáků z Iráku. Bush byl hlavním terčem protestujících, ti ale nešetřili ani ruského prezidenta, který si vysloužil svůj díl kritiky za konflikt v Čečensku a porušování lidských práv. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Summit Putin-Bush vyvolal první demonstrace

Stovky demonstrantů se v neděli sešly v americkém Kennebunkportu, kde má ruský prezident Vladimir Putin jednat se svým americkým protějškem Georgem Bushem....

Výběr článků

Načítám