Hlavní obsah

Putin požádal Rakousko o uspořádání schůzky s Trumpem

Washington

Ruský prezident Vladimir Putin požádal při své návštěvě Rakouska tento týden kancléře Sebastiana Kurze, aby uspořádal příští rusko-americký summit. Napsal to ve čtvrtek list The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované evropské diplomaty.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a rakouský kancléř Sebastian Kurz (vpravo)

Článek

Vrcholné setkání, o němž se už přes dva měsíce hovoří, by se mělo uskutečnit během léta ve Vídni. Bílý dům potvrdil, že Rakušané mají zájem uspořádat schůzku Putina s Donaldem Trumpem.

„Rakušané nás informovali o svém zájmu uspořádat setkání mezi prezidenty Trumpem a Putinem,“ uvedl představitel Národní bezpečnostní rady Bílého domu. „Ačkoli oba lídři dříve probírali možnost zorganizování setkání, v tuto chvíli není co oznámit,“ dodal ještě podle agentury TASS.

Ruská agentura RIA Novosti oznámila, že Moskva a Washington o možném summitu jednají. „V besedách s Američany se toto téma objevilo. Žádné dohody ale zatím nejsou,” řekli agentuře ruští diplomaté.

Putin podle newyorského deníku Kurzovi řekl, že nestojí o summit ve Washingtonu. Chtěl by se prý s Trumpem setkat na neutrální půdě. Trump má v plánu navštívit Evropu v červenci, kdy by se měl zúčastnit vrcholné schůzky NATO v Bruselu a navštívit Británii.

Poprvé o možnosti summitu hovořili Trump a Putin během telefonátu letos v březnu. Od té doby ale Moskva i Washington dávaly opakovaně najevo, že příprava schůzky se nijak neposunula. Oba státníci se zatím zběžně setkali dvakrát při příležitosti loňských mezinárodních konferencí v Německu a ve Vietnamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám