Hlavní obsah

Putin není takový génius, jak se zdálo, řekl Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pondělí rozhovoru pro NPR poskytnutém na Havaji zkritizoval poslední kroky svého ruského protějšku Vladimira Putina jako nerozumné. Aktuální ekonomická krize v Rusku podle něj ukázala, že není takový génius, jak si mysleli jeho obdivovatelé.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Mohli byste si vzpomenout, že před třemi čtyřmi měsíci byl každý ve Washingtonu přesvědčen, že prezident Putin je génius a všechny nás vyšachoval, “ řekl Obama.

Podle Putinových příznivců to po anexi Krymu vypadalo tak, že ruský prezident našel způsob, jímž Rusko rozšířilo svou moc. „Dnes se mi zdá, že minimálně mimo Rusko si někteří lidé myslí, že to, co Putin udělal, nebylo tak chytré,“ uvedl Obama.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle amerického prezidenta sankce uvalené na Rusko přinesly výsledky. Učinily ruskou ekonomiku citlivou na nečekané změny ceny ropy, které způsobily Rusku „enormní problémy“.

Dynamická ekonomika

„Máme velkou výhodu oproti Rusku, že jsme dynamická, vitální ekonomika, což oni nejsou. Závisejí na ropě. My závisíme na ropě, iPadech, filmech a na čem si jen vzpomenete,“ zavtipkoval Obama, když se snažil ukázat, že americká ekonomika má mnohem širší základy.

Obama se také zmínil o dalších ohniscích problémů ve světě. Za rozumné nepovažuje vyslat pozemní síly, aby bojovaly s Islámským státem: „Když pro druhé uděláme to, co si potřebují udělat sami, když přijdeme a vyšleme námořní pěchotu do boje s IS a Iráčané nepůjdou s kůží na trh, tak to dlouho nevydrží.“

Prezident USA také popřel, že by se v Teheránu, s nímž Washington zlepšuje vztahy, otevřelo v blízké době americké velvyslanectví: „Nikdy neříkám nikdy, ale myslím si, že to musí přicházet po krocích.“

Anketa

Souhlasíte s prezidentem USA, že Putin udělal zabráním Krymu chybu?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27360 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám