Hlavní obsah

Psychiatra, který postřílel 13 lidí, zneškodnila drobná matka dvou dětí

Američané mají novou hrdinku. Je jí 34letá seržantka Kimberly Munley, které se podařilo zneškodnit šíleného střelce na vojenské základně Fort Hood. Major Nidal Malik Hasan tam ve čtvrtek odpoledne tamního času zastřelil 13 lidí a 38 dalších zranil proto, že nechtěl odcestovat na vojenskou misi do Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Seržantka Kimberly Munley, které se podařilo zneškodnit střelce na americké základně Fort Hood. Na archivním snímku s hudebníkem Dierksem Bentleyem.

Článek

Matka dvou malých dětí dorazila do míst, kde se střelec pohyboval, po třech minutách. Okamžitě zahájila střelbu na útočníka a podařilo se jí obrátit na sebe jeho pozornost. Uvedl to server New York Daily News.

Policistce se sice při přestřelce podařilo útočníka několikrát zasáhnout, sama však byla zraněna do nohou a zápěstí. Oba jsou momentálně v péči lékařů. [celá zpráva]

Podle dosavadního šetření byl Hasan, který na základně působil jako psychiatr, odpůrcem války v Iráku. Navíc měl být aktuálně nasazen v Afghánistánu, byť tuto válku odmítal. 

Psychiatr začal střílet v místnosti, kde se připravovali vojáci, asi padesát metrů od posluchárny, kde bylo na 600 lidí. Byl vyzbrojen dvěma ručními zbraněmi. Jedna z nich byla poloautomatická, což byl důvod, proč zastřelil tolik lidí.

Vrchní velitel základny Fort Hood Bob Cone ocenil statečnost, s jakou se Munleyová střelci postavila. "Byl to skutečně bezchybný a rázný zákrok," prohlásil. Munleyovou za její statečnost ocenila také americká média a veřejnost. Na internetovém společenském systému Facebook se již objevila stránka nazvaná Kimberly Munleyová: skutečná americká hrdinka, která má už více než 1400 fanoušků.

Munleyovou chválí i její blízcí a sousedé. "Spíme o mnoho klidněji od té doby, co bydlí v naší ulici," řekl CNN William Barbrow, jeden z jejích sousedů. Švagr policistky Bryan Munley řekl novinářům, že ho vůbec nepřekvapuje, že to byla právě Munleyová, kdo střelbu ve Fort Hood ukončil. "Je to obdivuhodné. Bez ní by obětí bylo daleko víc," dodal Munley.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám