Hlavní obsah

První případ eboly ve Spojených státech

Aktualizováno

Spojené státy mají první případ výskytu eboly na svém území. Nekažený pacient je v izolaci v nemocnici v Dallasu ve státě Texas. Hospitalizovaný muž se nedávno vrátil ze západní Afriky. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že muž byl v Libérii. Panují obavy, že mohl nakazit další lidi.

Foto: Tanya Bindra, ČTK/AP

Zdravotníci dezinfikují márnici pro oběti eboly ve městě Kenema v Sieře Leone.

Článek

Muž se začal léčit až šest dní po návratu ze západní Afriky.  "Je jistě možné, že u někoho, kdo byl v kontaktu s touto osobou, se může v příštích týdnech objevit ebola. Nepochybuji ale o tom, že zabráníme jejímu šíření po Spojených státech," řekl podle Reuters na tiskové konferenci ředitel CDC Thomas Frieden.  CDC teď zjišťuje, kde všude se muž pohyboval a s kým mohl být v kontaktu.

Místní úřady informaci o jeho případu zveřejnily v úterý, den poté, co muž přišel do dallaské nemocnice s podezřelými příznaky. Byl okamžitě umístěn do přísné izolace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Testy prokázaly, že je nakažen stejným virem eboly, který má na svědomí přes tři tisíce mrtvých v Africe.

Podle Christophera Perkinse z dallaského okresního oddělení pro zdravotnictví muž příznaky neměl do doby, než přicestoval do Spojených států.

„V tuto chvíli víme, že během cesty příznaky neměl, začal jimi trpět, až když přijel sem a byl doma několik dní,“ řekl Perkins serveru Dallas Morning News. To snižuje hrozbu, kterou by mohl představovat pro ostatní lidi,“ dodal.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) teď zjišťuje, kde všude se muž pohyboval a s kým mohl být v kontaktu.

Spojené státy už dřív nechaly převézt k léčení do USA tři své občany, kteří se nakazili touto krvácivou horečkou v západní Africe.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel druhý Španěl nakažený ebolou

Španělský kněz, který se nakazil virem eboly, ve čtvrtek v Madridu zemřel. Stal se tak druhou španělskou obětí smrtelné nákazy. První oběť Miguel Pajares,...

Výběr článků

Načítám