Hlavní obsah

Proč v letadlech nejdou otevřít okna, diví se kandidát na prezidenta USA Romney

Novinky, rei
Los Angeles

Republikánský kandidát na příštího prezidenta USA zaskočil Američany dalším bláznivým výrokem. Během víkendového setkání se sponzory v Kalifornii se pozastavil nad tím, proč v letadlech nejdou otevírat okna. Podle deníku Los Angeles Times prohlásil, že to je problém. Část americké veřejnosti a médií se domnívá, že si Romney dělal legraci, jinak si hloupá slova vysvětlit nedokážou.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Mitt Romney

Článek

Romney hovořil v souvislosti s nouzovým přistáním letounu s jeho ženou. Pozastavil se nad tím, že situace nemusela být tak vážná, kdyby si jeho manželka Ann v letadle zasaženém požárem kvůli elektrickému zkratu mohla otevřít okno a dýchat vzduch zvenčí.

„Jsem rád, že přistála, je v bezpečí a zdravá. Nemyslím, že ví, jak se někteří z nás o ni strachovali,“ citovaly losangeleské Timesy muže, který doufá, že po listopadových volbách zasedne příští rok v Bílém domě.

„Když je v letadle požár, není kam uniknout,“ vysvětlil Romney a pokračoval: „Není tam, zvenčí se tam nemůže dostat kyslík, protože se neotvírají okna. Nevím, proč se neotvírají, je to skutečný problém. Takže to je velice nebezpečné. A ona se dusila a třela si oči. Naštěstí bylo dost kyslíku pro pilota a druhého pilota, aby v Denveru bezpečně přistáli,“ řekl k incidentu z pátku odpoledne.

S otevřeným oknem by přinejmenším nešlo dýchat

Okna v letadlech se nemohou otvírat zejména proto, že ve vysoké nadmořské výšce, v níž stroje létají, není dost kyslíku, aby cestující přežili. V případě nehody mají právě proto pasažéři v letadlech k dispozici kyslíkové masky. Udušení je poměrně častou příčinou smrti lidí při leteckých katastrofách.

Pokud by teoreticky někdo v letadlech v oblacích otevřel okno, hrozil by navíc vznik podtlaku na palubě a v jeho důsledku roztržení pláště letadla. V případě nehody letounu s Ann Romneyovou by s přísunem kyslíku hrozilo ještě rozšíření požáru, neboť kyslík oheň živí.

Romneyho výrok zní tak hloupě, že lidé na diskusních fórech a část médií věří, že to měl být vtip. Spíš to ale vypadá, že je Romney mínil vážně. On sám ani jeho volební štáb se zatím k záležitosti nevyjádřili.

Romney "perlí"

Nebylo by to poprvé, kdy si Romney pustil neuváženě pusu na špacír. Při své letní zahraniční cestě urazil hned po příletu do Londýna v zahajovací den olympiády Brity včetně jejich premiéra Davida Camerona poznámkou, že ne všechno připravili dobře. [celá zpráva]

Když se pak přesunul do Izraele, popudil Palestince výrokem o jejich nižší kulturní úrovni. [celá zpráva]

Chvíli poté, co se vrátil do USA, si pak Romney spletl sikhy a šejky. Namísto toho, aby tedy vyjádřil soustrast obětem střelby v chrámu sikhských věřících, kondoloval předákům arabských kmenů či klanů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám