Hlavní obsah

Probíhá na Kubě klidné předání moci? Hlasy z Havany se liší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kdo čekal, že se na Kubě po indispozici dlouholetého prezidenta Fidela Castra sesype komunistický režim jako domeček z karet, ten se přepočítal. Tak lze shrnout slova levicového intelektuála, spisovatele a člena havanské vlády Roberta Fernándeze Retamara, která mířila především přes Floridskou úžinu do Miami a do Washingtonu.

Článek

"Americká vláda nečekala, že by se poklidné předání moci mohlo na Kubě uskutečnit, ale ono probíhá," řekl na tiskové konferenci Retamar. Stalo se tak vůbec poprvé, co se někdo z kruhu blízkého kubánskému nejvyššímu vedení obšírněji zmínil o předávání pravomocí do rukou Fidelova mladšího bratra a ministra obrany Raúla Castra. Kubánské úřady ale stále trvají na faktu, že jde pouze o dočasné opatření po dobu zdravotní neschopnosti kubánského prezidenta.

Kdy se vrátí?

 Otázkou ale zůstává, kdy by se mohl comandante vrátit do úřadu - výroky nejvyšších kubánských představitelů se totiž zásadně liší. Zatímco viceprezident Carlos Lage ještě před dvěma dny hovořil "o několika týdnech", Retamar tuto hranici posunul mnohem dál. "Během několika měsíců ho máme zpátky," řekl novinářům. Nicméně prezidenti Venezuely i Bolívie, kteří ke Castrovi vzhlížejí jako ke staršímu bratru, hýří optimismem a podle svých slov nepochybují o tom, že Castrovo léčení probíhá dle plánu.

Retamar pozval žurnalisty, aby jim přečetl dopis, jež podepsaly čtyři stovky myslitelů včetně držitelů Nobelovy ceny míru - jihoafrického arcibiskupa Desmona Tutu a bojovníka za lidská práva Rigoberta Menchu z Guatemaly. Intelektuálové v něm vyzývají USA, aby se nevměšovaly do vnitřních záležitostí Ostrova svobody.

Přízrak Zátoky sviní

 Spojené státy podle prezidenta George W. Bushe tápou ohledně Castrova zdravotního stavu v temnotě, Bílý dům ale opět podpořil proticastrovské hnutí. "Naší jedinou motivací zůstává, aby si kubánský lid mohl svobodně vybrat vlastní formu vlády," řekl Bush. Podle některých informací se ale Bushova administrativa na Kubu po Castrovi intenzívně připravuje - podle agentury AP chystá Bílý dům zmírnění imigrační politiky, jejím cílem by měl být menší příliv Kubánců k americkým břehům. V zorném poli úřadů bude především snaha o sjednocení rozdělených rodin.

Ačkoliv se spekulace o případné americké intervenci snažila vyvrátit již v neděli americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která podobné vize označila "za přitažené za vlasy", šéf kubánského parlamentu Ricardo Alarcón USA varoval ostrým prohlášením, že by se pro ně invaze stala "peklem od prvního dne". "Zaručujeme jim další selhání," poukázal předseda kubánských poslanců na totální krach americké invaze v Zátoce sviní z roku 1961.

Reklama

Související témata:

Související články

Castro má prý po operaci dobrou náladu

Kubánský prezident Fidel Castro, který kvůli krvácení ve střevech podstoupil vážnou operaci, ve středu vzkázal lidem, že jeho stav je stabilní a že má dobrou...

Výběr článků

Načítám