Hlavní obsah

Při startu Discovery se vážně poškodila odpalovací rampa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Při sobotním startu raketoplánu Discovery spadly z odpalovací rampy cihly a kusy cementu. Raketoplán přitom nebyl nijak poškozen, ale vznikly obavy ohledně příští mise raketoplánu, uvedl v pondělí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Pierre Ducharme, Reuters

Raketoplán Discovery při startu

Článek

Rampa byla již v minulosti občas poškozena, ale nikdy ne v takovém rozsahu. Začalo se vyšetřovat, jak rozsáhlé škody vznikly a jaké jsou možnosti pro příští misi amerického kosmického korábu v říjnu, řekl na briefingu zástupce ředitele programu raketoplánu LeRoy Cain.

Vyjádřil přesvědčení, že se rampu podaří opravit a že říjnová významná mise raketoplánu Atlantis k údržbě vesmírného dalekohledu Hubble se uskuteční podle plánu.

NASA má v Kennedyho vesmírném středisku na Mysu Canaveral k dispozici dvě odpalovací rampy, ale nyní se používá jen jedna, ta druhá se dlouhodobě modernizuje pro budoucí generaci vesmírných lodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám