Hlavní obsah

Při požárech v Kalifornii zahynuli dva hasiči

Los Angeles
Aktualizováno

V Kalifornii přišli v neděli o život dva hasiči, kteří tam bojovali s požáry. Jejich auto se severně od Los Angeles zřítilo ze srázu, informovala v pondělí agentura AP s odvoláním na velitele hasičů. Další tři lidé byli při požárech zraněni.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Kalifornští hasiči bojují se zuřícím požárem.

Článek

"Mám smutné zprávy," řekl zástupce velitele hasičů z Los Angeles Michael Bryant, "dva z našich hasičů byli v autě, které se převrátilo, a oba utrpěli... zranění neslučitelná se životem."

Zahynuli u Actonu asi 40 kilometrů severně od centra Los Angeles u požáru u hory Gleason.

Tři lidé byli popáleni, když shořely jejich domy v rekreační oblasti v kaňonu Big Tujunga, řekl Bruce Quintelier, který má na úřadu Lesní služby na starosti informace o požárech. Podle guvernéra Arnolda Schwarzeneggera trojice neuposlechla příkazy k evakuaci.

Požár, který severně od Los Angeles zuří od středy, doposud zachvátil území o rozloze 171 kilometrů čtverečních, v ohrožení je na 12 000 budov, z toho deset tisíc obytných domů a 500 obchodů a kanceláří. Osmnáct budov bylo zničeno. Přestože s plameny bojuje 2800 hasičů, pod kontrolou je jen pět procent požáru.

"Je to velmi vážná situace," řekl šéf Lesní služby Mike Dietrich. Podle něj nejvyšší nebezpečí hrozí až do pondělního večera.

Postiženou oblast v neděli navštívil kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a vyzval místní obyvatele, aby uposlechli výzev k evakuaci. Část obyvatel už dostala příkaz k evakuaci.

V neděli večer místního času se plameny přiblížily ke kopci Mount Wilson, na kterém stojí řada vysílačů a který tak je telekomunikačním uzlem pro danou oblast. Šíření ohně pomáhá sucho a horko - teplota dosahuje 35 stupňů, naštěstí ale nefouká. Proč požár vznikl, se vyšetřuje.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Vrtulník zasahuje u požáru v kalifornii i v noci.

Kalifornii trápí požáry poměrně často. Nejhorší situace v tomto státu byla v roce 2007, kdy muselo být evakuováno 640 000 obyvatel a 2000 domů oheň zničil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám