Hlavní obsah

Přepočítávání hlasů v Michiganu soudce zase zastavil

Novinky, rei
Lansing

Okresní soud v americkém státě Michigan zrušil svůj původní verdikt, jímž předběžně povolil přepočítávání hlasů z prezidentských voleb ve východní části státu spadající pod jeho kuratelu. O přepočítání žádá neúspěšná kandidátka zelených Jill Steinová. Poukazuje na to, že je důležité ověřit nařčení, že se do systému elektronického hlasování nabourali hackeři a mohli volby ovlivnit.

Foto: ČTK/AP

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

Soudce Mark A. Goldsmith nejprve v pondělí přepočítávání povolil, jednalo se však jen o předběžné opatření kvůli zajištění časové lhůty. Ve středu zase povolení zrušil, když rozhodoval o tom, jestli existuje důvod pro soudní příkaz k přepočítávání.

Soudce připustil, že nařčení z narušení hlasování jsou vážná, neboť ukazují na hrozbu „ničivého útoku na integritu volebního systému“. Samotná nařčení bez podstatných důkazů o chybách či podvodech při volbách ale podle něj nestačí na to, aby soud nařizoval přepočítat hlasy.

V Michiganu nyní podle deníku The New York Times probíhá současně několik soudních bitev týkajících se přepočítávání. Republikáni například poukazují na to, že Steinová nemá vůbec právo žádost podávat, protože ve volbách skončila s obrovským odstupem až čtvrtá, takže nemůže být v žádném případě poškozená.

Pochyby o bezpečné volbě

Jill Steinová chce přepočítat hlasy ve třech státech s významným počtem volitelů, v nichž zvítězil Donald Trump, ale druhá Hillary Clintonová měla jen o pár tisíc hlasů méně. Komentátoři se většinou shodují na tom, že ani přepočítávání na výsledku nic nezmění, ale pokud by se potvrdilo, že s hlasy manipuloval někdo zvenčí, byla by to závažná rána systému. Samotná Clintonová o přepočítávání nepožádala a porážku ve volbách uznala. Její okolí ale Steinovou s její iniciativou podpořilo.

Související téma:

Foto: Mike Blake, Reuters

Zpracování hlasovacích lístků, které byly zaslány poštou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám