Hlavní obsah

Soudkyně odmítla Trumpovu snahu zabránit vydání dokumentů o vpádu do Kapitolu

– Washington • Aktualizováno

Washingtonská federální soudkyně Tanya Chutkanová v úterý odmítla argumenty bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který žádal zablokovat vydání vládních záznamů kongresovému vyšetřování povolebních násilností na Kapitolu. Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující lednové povolební násilnosti v sídle Kongresu žádá o svědectví další blízké Trumpovy spolupracovníky.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Trumpovi příznivci vtrhli do Kapitolu.

Článek

Podle soudkyně je předání příslušných dokumentů Kongresu ve veřejném zájmu, Trump se nicméně může proti rozhodnutí odvolat. Trumpův tým hned po úterním verdiktu avizoval odvolání.

Podle agentury AP se věc pravděpodobně dostane až k Nejvyššímu soudu USA.

Bývalý prezident se ve snaze zablokovat přístup k materiálům odvolává na privilegia spojená s vládním působením, soudkyně Tanya Chutkanová ale uvedla, že hlavní slovo má v této věci současná hlava státu, tedy Joe Biden.

A ten dříve dal archivu pokyn, aby žádosti kongresmanů vyhověl. „V jádru je to spor mezi bývalým a úřadujícím prezidentem,” míní Chutkanová.

Komise vyšetřující útok na Kapitol předvolala Trumpovy blízké spolupracovníky

Amerika

Trump podle ní neprojevuje úctu vůči úsudku současného šéfa Bílého domu, stanovisko bývalého prezidenta USA se prý zdá být postavené na „myšlence, že jeho výkonná moc trvá věčně”.

„Ale prezidenti nejsou králové a stěžovatel není prezidentem,” dodala soudkyně.

První část požadovaných dokumentů plánuje Národní archiv USA poskytnout komisi v pátek, oznámila americká média.

Jedná se o záznamy telefonátů, videohovorů a rozvrhy Bílého domu z doby okolo vpádu Trumpových příznivců do sídla Kongresu. Jde i o tři stránky poznámek tehdejšího personálního šéfa prezidentské kanceláře.

Výbor vyšetřující okolnosti nepokojů ze 6. ledna zároveň předvolal další bývalé Trumpovy spolupracovníky, včetně jeho mluvčí Kayleigh McEnanyové nebo poradce Stephena Millera.

Rohatý šaman, který se účastnil útoku na Kapitol, přiznal vinu

Zahraniční

Všichni jmenovaní byli podle zvláštního výboru v Trumpově okolí, když 6. ledna jeho příznivci vpadli do washingtonského Kapitolu, sídla Kongresu.

Svou akcí chtěli exprezidentovi podporovatelé zákonodárcům zabránit, aby potvrdili vítězství Trumpova rivala a současného amerického prezidenta Joea Bidena ve volbách.

„Potřebujeme přesně vědět, jakou roli hráli bývalý prezident a jeho asistenti ve snahách o zastavení sčítání volebních hlasů. A zda byli v kontaktu s někým mimo Bílý dům, kdo se pokoušel zvrátit výsledek voleb,“ sdělil předseda zvláštního výboru Bennie Thompson.

Reklama

Výběr článků

Načítám