Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii vyhnaly z domova Schwarzeneggera i další slavné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Další tisíce lidí z bohatého předměstí Los Angeles – Brentwoodu – se musejí evakuovat kvůli požáru, který začal v pondělí. Počet evakuovaných se blíží 200 000. Jsou mezi nimi i slavná jména. Přes 1,5 milionu odběratelů v Kalifornii navíc bude v úterý bez dodávek proudu, aby stržené dráty nemohly zažehnout další ohně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v KaliforniiVideo: Reuters

 
Článek

Požár propukl u Gettyho muzea v pondělí brzo ráno a utéci před ním museli herec Arnold Schwarzenegger nebo basketbalista LeBron James. Zatím zasáhl 242 hektarů a evakuace se týkala 10 000 objektů, osm jich už lehlo popelem a pět bylo poškozeno.

Ralph Terrazes, velitel hasičů v Los Angeles, řekl, že jeho muži byli ohromeni rozsahem požáru. „Museli udělat těžká rozhodnutí, které domy jsou schopni chránit.“

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Dům zničený požárem u Gettyho muzea

Schwarzenegger na Twitteru vyzval lidi, aby s odchodem neotáleli: „Jestliže jste v evakuační zóně, nemotejte se tam.“

Z okresu Sonoma na severu Kalifornie muselo před požárem utéci už 180 000 osob. Oheň tam ohrožuje statisíce objektů.

Požáry v Kalifornii vyhnaly z domovů 200 tisíc lidí, byl vyhlášen stav nouze

Amerika

Největší je požár pojmenovaný Kincade, který už sežehl porost na 200 km čtverečních. Rozhořel se minulý týden ve středu, jen sedm minut po výpadku dodávek elektřiny v oblasti. Firma Pacific Gas & Electric (PG) ještě nepotvrdila, zda jej zažehl zkrat. Požár se už dostal za dálnici 101 na místa, kde nehořelo od čtyřicátých let minulého století.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Vrtulník hasí požár v kaňonu Kenter u Gettyho muzea v Los Angeles

Požáry se rychle šíří, protože je rozfoukává silný vítr zvaný Santa Ana.

Dodavatel elektřiny v problémech

PG čelí stížnostem kvůli rozsáhlému přerušení dodávek elektřiny, které postihlo už 970 000 odběratelů, k nimž se má přidat dalších 650 000. Regulátor oznámil, že prošetří postup firmy, kvůli kterému bude nakonec bez proudu asi 2,5 milionu lidí. Dodavatel se hájí tím, že silný vítr strhává dráty a foukat má až nejméně do středy. Společnost uvedla, že už nyní eviduje 20 výpadků kvůli strženému vedení.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Požár v Kalifornii u Santa Clarity

PG v lednu požádala o ochranu před věřiteli, protože čelí stovkám žalob od obětí požárů z let 2017 a 2018. Požár, který loni zpustošil město Paradise, kde zemřelo 85 osob, zažehla jiskra z poškozeného vedení.

Zkázu v Kalifornii ukazují družicové záběry

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám