Hlavní obsah

Požár v Kalifornii vyhání z domovů další statisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN DIEGO/TIJUANA

Požáry, které devastují Kalifornii ve Spojených státech, si vyžádaly již pět obětí na životech. V oblasti San Diega si vynutily evakuaci už více než půl miliónu obyvatel. V plamenech skončilo přes 1500 obytných domů a jiných budov. Požáry se rozšířily i přes hranici do Mexika, kde se je však zatím daří dostávat pod kontrolu.

Článek

Plameny v jižní Kalifornii v pásmu mezi Los Angeles a San Diegem sežehly dosud přes 100 000 hektarů. Kromě pěti mrtvých nejméně tři desítky osob utrpěly zranění, mezi nimi i 18 hasičů.

Na 20 000 lidí, podle jiných zdrojů 8000 především starých lidí z pečovatelských domů, se uchýlilo na fotbalový stadión Qualcomm v San Diegu, kde místní úřady vytvořily provizorní tábor. Nemají problémy ani se zásobami potravin či oblečení a dalších nutných potřeb, které poskytl Červený kříž a soukromí dárci. Další lidé našli útočiště v Del Mar Fairgrounds, kde se konávají koňské dostihy.

Vývěska nabádající k předcházení vzniku požáru. Foto: ČTK/AP

Naprostá většina z 1500 shořelých domů je v oblasti San Diega, zbytek připadá na Los Angeles. Skrz hustý dým není vidět slunce a kouře a popela jsou plné ulice.

Místa největších požárů. NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Stamiliónové škody

Prezident George Bush vyhlásil v postižených okresech stav nouze, což mimo jiné znamená, že na pomoci postiženým se z větší části bude podílet federální vláda. Ve čtvrtek se chystá do Kalifornie přijet.

Podle kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera ohnivý živel v celém státě ohrožuje na 68 000 domů od prostých domků po luxusní vily. S plameny bojuje kolem 6000 mužů i žen. Škody se zatím odhadují na stovky miliónů dolarů.

Požár v San Bernardino poblíž Running Springs. Foto: ČTK/AP

K tak destruktivním požárům přispěly tři okolnosti: vyschlá krajina, velmi horké počasí a silné větry. Pak je podle odborníků otázka několika vteřin, než ze sebemenší jiskry či nedopalku cigarety vznikne požár, který větry rychle mezi vysušenými rostlinami rozšíří. V nárazech mají přitom i rychlost 115 až 120 kilometrů za hodinu.

Hasiči bojují s ohněm v Silveradu. Foto: ČTK/AP

Požáry i v Mexiku

Plameny se rozšířily i do Mexika, kde sežehly nejméně 20 hektarů porostů podél hranice s USA, už jsou nicméně pod kontrolou. Desítky mexických hasičů, kteří pomáhali v sousední zemi v boji s plameny, se proto podle agenturních informací vrátily a hasí ohně v těsné blízkosti hranice.

Požáry se z Kalifornie přesunují k jihu k městům Tecate a především Tijuana, která je od San Diega vzdálená pouhých 32 kilometrů. Vyhořela část mexického letoviska Rancho La Puerta, kam hojně jezdívají turisté ze San Diega. Letovisko muselo být kvůli plamenům evakuováno.

V pondělí se podařilo mexickým hasičům zdolat šest požárů, které překonaly hranici. Stále však panuje nebezpečí, že znovu vypuknou, varoval ministr životního prostředí Juan Elvira Quesada. Nejhorší požár hlásila oblast města Ensenada asi sto kilometrů od hranice s USA, kde muselo být evakuováno obyvatelstvo z území o 200 hektarech. Tento oheň vypukl v místě, nerozšířil se ze severu. Plameny se ale již podařilo dostat pod kontrolu.

Jedno z nejhorších ohnisek požáru je na silnici mezi Tecate a La Rumorosou, avšak zatím jeho plameny nezasáhly žádnou obydlenou oblast, ani nikomu nezpůsobily zranění. Spálily především porost na zatím neupřesněné ploše.

Reklama

Související témata:

Související články

Okolí kalifornského Malibu zachvátily plameny

Nejméně devět požárů zuřilo v neděli v jižní části amerického státu Kalifornie. Jeden člověk zahynul při požáru u San Diega, zatímco v Malibu na pobřeží...

Výběr článků

Načítám