Hlavní obsah

Pošleme na vás ozbrojené policisty, hrozí Trumpova vláda sčítacím komisařům

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že mu zákon umožňuje vyslat ozbrojené federální policisty do sčítacích místností po celé zemi, kde by vyšetřovali možné volební podvody. Napsal to ve čtvrtek deník The New York Times (NYT), podle kterého tento krok administrativy prezidenta Donalda Trumpa zavdal příčinu k obavám z možného zastrašování sčítacích komisařů ze strany federální vlády. A to v době, kdy se Trump předčasně prohlásil vítězem voleb a vyzval k ukončení sčítání hlasů.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr spravedlnosti William Barr

Článek

NYT se odvolává na tři informované zdroje, podle kterých ministerstvo o svém právním výkladu ve středu informovalo federální prokurátory. Na žádost deníku o komentář úřad nereagoval.

O možném vyslání federálních policistů do volebních místností, aby „předešli případným federálním zločinům”, informoval také týdeník Time na základě e-mailu, který se mu podařilo získat.

Prokurátoři tuto zprávu dostali ve středu jednu ráno, tedy několik hodin po uzavření volebních místností. Rozeslal ji náměstek ministra spravedlnosti Williama Barra Richard P. Donoghue. Neuvedl ale, o jaká vyšetřování nebo zásahy by se mělo jednat a v souvislosti s jakými možnými trestnými činy.

Vyslání by tam mohli být agenti FBI a maršálové i příslušníci dalších federálních agentur na ochranu zákona.

Zákon to zakazuje v den voleb

Americké zákony přitom zakazují rozmístění ozbrojených federálních policistů ve volebních a sčítacích místnostech v den voleb. Ministerstvo spravedlnosti, v jehož čele stojí Trumpův spojenec William Barr, nicméně sdělilo prokurátorům, že „na základě právní analýzy” se vyslání může uskutečnit kdykoli po volebním dnu.

Podle analýzy nařízení nebrání ozbrojeným federálním policistům vstoupit do volebních místností, kde se ještě sčítají hlasy.

Barr už dal najevo, že by v případě Trumpova znovuzvolení rád zůstal ministrem spravedlnosti.

Spor o pravomoc

„Volby jsou záležitostí jednotlivých států a máme jako představitelé státu pravomoc nevpustit nikoho, kdo by se snažil vstoupit do sčítacích místností,” uvedla v reakci na zprávu listu massachusettská generální prokurátorka Maura Healeyová. „Vše ostatní je doslovnou interpretací práva. Stát volby zvládne a my zajistíme, aby o výsledku rozhodli voliči,” dodala.

Rekordní počty korespondenčních hlasů v letošních volbách místy výrazně zpomalily sčítací proces. Trump v uplynulých měsících vytrvale tvrdil, že hlasy zaslané poštou umožní volební podvody, důkazy ale nepředložil. Pomáhal také šířit konspirační teorie, že státům, které sčítají hlasy pomalu, nelze věřit.

Tato prohlášení zintenzivnil poté, co se sčítání protahuje a jeho rival Joe Biden začal mít navrch v několika klíčových státech. Trumpovy výroky o podvodech doprovázejících korespondenční hlasování v minulosti opakoval i ministr spravedlnosti Barr, rovněž bez důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám