Hlavní obsah

Poslední republikánský soupeř Mitta Romneyho se stáhl, ale boj nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Z republikánských primárek pro americké prezidentské volby se v pondělí stáhl texaský kongresman Ron Paul, který byl posledním soupeřem jasného favorita na nominaci Mitta Romneyho. Paul oznámil, že již nemá peníze na primárky, ale bude se dál snažit získávat delegáty pro srpnový nominační sjezd.

Foto: Profimedia.cz

Ron Paul

Článek

Od svých kandidatur již odstoupili dva hlavní Romneyho soupeři, bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich a především bývalý pensylvánský senátor Rick Santorum. I když Ron Paul nevyhrál žádné primárky, shromáždil poměrně hodně delegátů, kteří budou na nominačním sjezdu v Tampě prezidentského kandidáta vybírat.

K zajištění nominace je zapotřebí 1144 delegátů, Romney jich má podle agentury AP 966. Paul jich už získal 104, převážně tím, že využívá komplikovaných pravidel pro určování delegátů během stranických shromáždění. I když nemůže do boje o republikánskou nominaci zasáhnout, shromažďuje delegáty, aby prý mohl na nominačním sjezdu vyslat "silné poselství".

"Naše kampaň se bude nadále zaměřovat na stranické sjezdy v jednotlivých státech, ale již nebudeme vydávat peníze na primárky... Abychom mohli vést kampaň s nadějí na úspěch, museli bychom vydat desítky milionů dolarů, které prostě nemáme," uvedl Paul v mailu svým stoupencům. Přislíbil také, že co nejdříve oznámí svou strategii pro získání dalších delegátů.

Podle listu The Washington Post by Paul přitom mohl mít určité šance v nadcházejících primárkách v Arkansasu, Kentucky a Texasu, ale již mu došly peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám