Hlavní obsah

Poslední let raketoplánu, cílem byl New York

New York

Raketoplán Enterprise v pátek uskutečnil svou poslední cestu vzduchem. Byl přepraven na hřbetě transportního Boiengu 747 z Washingtonu do leteckého a vesmírného muzea spojeného s letadlovou lodí Interpid.

Foto: ČTK/AP

Upravený Boeing 747 přistává s raketoplánem na newyorském letišti JFK.

Článek

Boieng 747 letěl nízko, takže si let mohli vychutnat Newyorčané. Raketoplán přelétl v blízkosti Sochy svobody i mrakodrapu Empire State Building, nad řekou Hudson okolo Manhattanu. Nakonec přistál na Kennedyho letišti.

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Upravený Boeing 747 přepravuje raketoplán kolem newyorského mrakodrapu Empire State Building.

Na přílet raketoplánu do největšího amerického města podle agentury AP upozorňovaly sirény. Na střechy domů zamířily tisíce Newyorčanů, ale i obyvatel sousedního New Jersey.

Foto: Gary Hershorn , Reuters

Upravený Boeing 747 přepravuje raketoplán nad panoramatem new Yorku.

Letiště se na několik týdnů stane domovem Enterprise, než technici raketoplán sundají z letadla. V červnu pak prototyp raketoplánu dopraví nákladní loď po Hudsonu k vyřazené letadlové lodi Intrepid, která od roku 1982 funguje jako muzeum.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Upravený Boeing 747 přepravuje raketoplán nad sochou svobody .

Enterprise, který nikdy neletěl do vesmíru a sloužil jen k testům v atmosféře, byl dosud vystaven v muzeu Smithsonian ve Washingtonu. Minulý týden však do Washingtonu dorazil nejvyužívanější raketoplán Discovery, který má Enterprise nahradit.

Foto: ČTK/AP

Upravený Boeing 747 s raketoplánem ne hřbetě

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) loni po 30 letech zastavil provoz raketoplánů a všechna zbývající vesmírná plavidla nechal vystavit v muzeích. Enterprise tak skončí v New Yorku, Discovery ve Washingtonu, Endeavour v Los Angeles a Atlantis zůstane v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Reklama

Výběr článků

Načítám