Hlavní obsah

Polovina stoupenců Trumpa jsou ubožáci, zaútočila Clintonová. Pak se omluvila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová označila polovinu stoupenců republikánského protikandidáta Donalda trumpa za „ubožáky”. Řekla to na volebním shromáždění v New Yorku. Podle Trumpa za takovouto urážku zaplatí ve volbách. Clintonová se později omluvila a výrok odvolala.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Polovinu Trumpových příznivců podle Clintonové tvoří rasisté, homofobové, sexisté, xenofobové a islamofobové.

"Velmi všeobecně řečeno, polovinu Trumpových stoupenců lze přiřadit ke kategorii ubožáků. Takoví lidé tady bohužel jsou a Trump je pozdvihl. Jsou nenapravitelní, ale Ameriku bohudík nereprezentují," konstatovala demokratická kandidátka.

Druhá polovina jsou podle ní lidé zoufale volající po změně, protože cítí, že vláda a hospodářský systém je poslaly ke dnu. "Neberou všechno, co Trump říká, ale vidí v něm naději, že jejich život bude jiný. To jsou lidé, které musíme chápat a do nichž se musíme vcítit," poznamenala Clintonová.

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump při projevu

Trump na její prohlášení reagoval razantně. "Páni, Hillary Clintonová tolik urazila moje stoupence, milióny skvělých, tvrdě pracujících lidí! Při volbách za to zaplatí," napsal na Twitteru.

Clintonová se později ve zvláštním prohlášení za své výroky omluvila. "Mnoho Trumpových stoupenců jsou tvrdě pracující Američané, kteří prostě cítí, že hospodářský a politický systém pro ně nepracuje". Dopustila se prý přílišného zevšeobecnění, "což nikdy není dobrý nápad".

Omluva ale platí jen na polovinu výroku, upozornila bývalá ministryně zahraničí. "Skutečně ubohé" podle ní je, že Trump se spojuje s krajní pravicí a s rasisty, kteří ho považují za svého člověka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám