Hlavní obsah

Policistu z Fergusonu definitivně očistili

Washington
Aktualizováno

Ministerstvo spravedlnosti USA uzavřelo vyšetřování policisty Darrena Wilsona, který loni v létě ve Fergusonu ve státě Missouri zastřelil neozbrojeného černocha Michaela Browna. Velká porota už koncem loňského roku rozhodla, že Wilsona neobviní. I ministerstvo nyní rozhodlo, že nebude vznášet obvinění. Wilson je tak očištěn.

Foto: St. Louis County Prosecutors Office/Handout, Reuters

Policista Darren Wilson

Článek

Wilsonovo jednání podle zprávy, kterou ministerstvo zveřejnilo ve středu, „nepředstavovalo stíhatelné porušení“ zákona. Ačkoliv úřad ve své stostránkové zprávě přiznal, že policie ve Fergusonu a soudní systém se systematicky dopouštěly rasové diskriminace, „neexistují žádné důkazy, o které by se žalobci mohli opřít a vyvrátit deklarovanou Wilsonovu subjektivní víru, že měl strach o svou bezpečnost“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ rozpoutal velké protesty a opakované násilnosti ve Fergusonu.

Foto: ČTK/AP

Portrét Michaela Browna na kravatě smutečního hosta na pohřbu ve Fergusonu

Podle ministerstva Wilson střílel po přetahování se s Brownem. Nepotvrdilo ale, že by černoch sahal po policistově služební pistoli. Brown se od policisty nejprve vzdaloval, ale pak se otočil a kráčel zpět.

Někteří svědci tvrdili, že se vzdával. Část pak své tvrzení vzala zpět.

Policista Wilson popsal okolnosti tragédie, při které zahynul černošský mladíkVideo: ABC News, Novinky/Reuters

„Věrohodní svědkové uvedli různá tvrzení týkající se toho, co přesně Brown dělal se svýma rukama, zatímco se přibližoval k Wilsonovi, a jak přesně se k němu přibližoval. Všichni ale uvedli, že se Brown k Wilsonovi blížil, když ho Wilson střelil,“ uvádí zpráva, která přednesla 26 doporučení včetně lepšího policejního výcviku, aby se podobné případy neopakovaly.

Reklama

Související články

Protesty z Fergusonu se rozšířily po USA

Do desítek amerických měst se rozšířily protesty kvůli zastřelení černošského mladíka bělošským policistou ve Fergusonu ve státě Missouri. Nepokoje se znovu...

Výběr článků

Načítám