Hlavní obsah

Policie zveřejnila záběry ze zastřelení černocha, po kterém vypukly ve Filadelfii protesty

Novinky, Michal Sobotka
Filadelfie

Polož ten nůž, křičeli několikrát filadelfští policisté na černocha Waltera Wallace. Oddělení nyní zveřejnilo video ze zásahu, během kterého 27letého ozbrojeného muže, jenž podle rodiny trpěl bipolární poruchou, strážci pořádku zastřelili. Po smrti Wallace se ve Filadelfii strhly demonstrace za rasovou spravedlnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odložte okamžitě nůž, vyzývali opakovaně policisté Wallace předtím, než ho zastřeliliVideo: Philadelphia Police Department, AP

 
Článek

Wallace byl zastřelen před svým domem v Cobbs Creek 26. října. Podle členů rodiny trpěl duševní poruchou a v souvislosti s tím také přivolali policisty na pomoc.

Po příjezdu dvou příslušníků se Wallace procházel před domem s nožem v ruce.

Trumpova noční můra se naplnila. Pensylvánii otáčejí korespondenční hlasy

Volby USA

Muž nedbal několika výzev policistů, aby zbraň odložil, za jedním z nich se podle videa, které zveřejnila agentura AP, dokonce vydal. Strážníci ho pak několika ranami zastřelili.

Poté, co se na internet dostal amatérský videozáznam policejního zásahu, strhly se ve Filadelfii protesty, které se přenesly až do volební noci.

Členové Wallacovy rodiny uvedli, že jeho zastřelení bylo neopodstatněné. O tom, že muž trpěl bipolární poruchou, prý policisté věděli – ještě před střelbou jim to řekla Wallacova matka, která je během zásahu vyzývala, ať na syna nestřílejí.

Policie už dříve avizovala, že zveřejní záběry z kamer policistů.

Soud zrušil expolicistovi Chauvinovi mírnější obvinění z vraždy černocha Floyda

Amerika

Policejní komisařka Danielle Outlawová, mimochodem sama Afroameričanka, uvedla, že ani jeden ze strážníků nebyl ve službě déle než tři roky.

Zavázala se k tomu, že do konce příštího roku zavede u sboru reformy, jako je například školení na deeskalaci konfliktů či na zlepšení v jednání s lidmi, kteří mají duševní problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám