Hlavní obsah

Policie zatkla studenta za otázku při Kerryho přednášce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Hrubý zásah policie nebo nafilmovaný protest? Obě dvě verze přicházejí v úvahu v případě amerického studenta, kterého policie zatkla poté, co se vytrvale a hlučně snažil položit demokratickému senátorovi Johnu Kerrymu několik otázek. Policisté jej vyvedli ven a když se snažil bránit, použili proti němu paralyzér. Kerry měl v pondělí přednášku v areálu univerzity v Gainesville na Floridě.

Článek

Kerry, bývalý demokratický kandidát v prezidentských volbách v roce 2004, ukončil projev a vybídl studenta Andrew Meyera, aby mu položil svoji otázku.

Meyer se Kerryho zeptal, proč neprotestoval, když současný prezident George W. Bush vyhrál klíčové volby ve státě Ohio i přes tvrzení, že některým afroamerickým voličům nebylo povoleno volit. Druhá otázka byla, proč Kerry nepodpořil odvolání prezidenta George W. Bushe.

"Mluvil dvě hodiny, tak snad mu můžu položit pár otázek," řekl Meyer, když se ho policisté snažili přerušit. Zeptal se pak ještě, zda Kerry a Bush byli na Yaleově univerzitě členy tajného spolku Lebka a hnáty.

Chtěl na sebe upozornit, tvrdí policista

Podle jednoho z policistů "Meyer křičel, jak mohl, aby na sebe upozornil". Po asi minutě a půl k němu přistoupili dva policisté a oddálili ho od mikrofonu. "Co to děláte, zatýkáte mě? A za co?," volal Meyer. Kerry protestoval: "To je v pořádku, nechte mě, abych na jeho otázku odpověděl."

Skupina policistů mladíka vedla k východu, ten ale hlasitě protestoval, vzpíral se a snažil se vymanit z jejich sevření. 

Poté nejméně čtyři příslušníci univerzitních pořádkových sil studenta volajícího o pomoc povalili na zem, spoutali jej a použili proti němu elektrický paralyzér.

Meyer byl zatčen za násilný odpor policii a za narušování veřejného pořádku, prokurátor ale zatím formální žalobu proti němu nevznesl. Po noci strávené ve vězení byl ve středu propuštěn.

Chtěl být na videu

Jedna svědkyně uvedla, že jí Meyer krátce předtím, než položil Kerrymu první otázku, dal kameru a požádal ji, aby jeho výstup nahrála. Než promluvil, údajně se dívky zeptal: "Točíš to? Máš to? Jsi připravená?". Dívka video poskytla americké televizi CNN.

Andrew Meyer je podle amerického tisku známý v univerzitních kruzích tím, že si sám nahrává vlastní žerty. Na své webové stránce umístil několik takových videozáznamů, mimo jiné jak krátce po vydání posledního dílu románu o Harrym Potterovi stojí na ulici s transparentem "Harry umírá". V jiném předstírá, že se jako opilý snaží v baru navázat kontakt s dívkou.

Na stránce také kritizoval válku v Iráku a zpravodajství o ní v amerických médiích a veřejnosti vyčítal, že se příliš věnuje zprávám o slavných osobnostech.

Kerry incidentu lituje

Kerry ve středu vydal prohlášení, že lituje "přerušené diskuse". Za 37 let veřejných vystoupení se mu prý nikdy nestalo, aby dialog byl takto ukončen. Doufá, že student ani policisté nebyli zraněni.

Univerzita uvedla, že povede vlastní vyšetřování, zda její pořádkové síly jednaly podle předpisů umožňujících použití síly včetně použití paralyzéru. Dva policisty děkan dočasně postavil mimo službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám