Hlavní obsah

Pokrok v boji s covidem-19 v USA ohrožují nové mutace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šíření vysoce nakažlivých mutací koronaviru by ve Spojených státech mohlo spustit čtvrtou vlnu nákazy a ohrozit pokrok, který přinesla vakcinace. Uvedla to ředitelka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová. Vyzvala přitom Američany, aby nepolevovali v prevenci.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Laboratoř ve Fort Detricku

Článek

Guvernér Texasu Greg Abbott ale následně oznámil, že od 10. března zruší celostátní povinnost nosit roušky a povolí provoz všech obchodů a restaurací v jejich plné kapacitě.

„Prosím vyslechněte mě: Při tomto množství případů a s šířením mutací hrozí, že přijdeme o těžce vydobytý pokrok, kterého jsme docílili," uvedla Walenskyová.

Mladá Američanka utratila miliony z covidové podpory za luxusní zboží

Koktejl

Po několikatýdenním sestupném trendu jsou nyní denní počty infikovaných v USA opět na vzestupu. Za uplynulý týden země podle Walenskyové zaznamenala zhruba o dvě procenta více infikovaných než o týden dříve. Zároveň se podle ní o více než dvě procenta zvýšil sedmidenní průměr koronavirových úmrtí. Po nemoci covid-19 v USA minulý týden umíralo průměrně téměř 2000 lidí denně.

Ve světě se nyní šíří mnoho mutací koronaviru. Odborníci mají ale obavy zejména z těch, které byly nejprve odhaleny v Británii, Brazílii a Jihoafrické republice a které jsou patrně nakažlivější. CDC odhaduje, že takzvaná britská varianta koronaviru začne v USA tento měsíc převažovat.

 Zůstaňte odhodlaní

Walenskyová v této souvislosti vyjádřila velké obavy z toho, že některé americké státy začaly zmírňovat opatření, jejichž účelem je obyvatele chránit před nákazou. „Je v našich silách zastavit možný čtvrtý nárůst případů v této zemi. Prosím zůstaňte odhodlaní," uvedla.

Texaský guvernér Abbott následně oznámil, že v druhém nejlidnatějším americkém státu zruší povinnost nošení roušek, kterou zavedl před osmi měsíci. Abbott kvůli nařízení čelil silné kritice ze strany svých republikánských spolustraníků, dodržování ochranného opatření přitom policie vynucovala povětšinou jen velmi lehce, píše agentura AP.

Ikonický steakhouse si s omezenou kapacitou poradil po svém

Muži

„Odstraněním celostátních restrikcí nekončí osobní zodpovědnost," řekl Abbott, který oznámení učinil z plné restaurace, kde mnoho lidí kolem něj nemělo nasazené roušky. "Jde jen o to, že celostátní nařízení již nejsou potřeba," prohlásil. Ve státě v posledních týdnech podobně jako na dalších místech prudce klesaly počty nově nakažených i zemřelých po nákaze koronavirem.

Demokratičtí zákonodárci však v posledních dnech naléhali na guvernéra, aby restrikce nerušil. „V Texasu bude více nakažených, více hospitalizovaných a více mrtvých," napsal Abbottovi v otevřeném dopise demokratický člen státní Sněmovny reprezentantů Richard Peña Raymond z města Laredo u hranic s Mexikem, které bylo jedno z nejhůře zasažených v USA.

 Půl milionu obětí

Spojené státy, které mají zhruba 330 milionů obyvatel, od začátku pandemie podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) zaznamenaly téměř 28,7 milionů případů nákazy koronavirem a přes 515.000 úmrtí po nemoci covid-19.

K pondělí podle dat CDC Spojené státy aplikovaly na 76 milionů dávek vakcín proti covidu-19. V absolutních číslech tak země naočkovala nejvíce lidí na světě. V přepočtu na 100 obyvatel jsou podle webu Our World in Data, jehož autoři sídlí na Oxfordské univerzitě, USA v očkování na čtvrté příčce po Izraeli, Spojených arabských emirátech a Spojeném království.

V USA se dosud očkovalo dvojdávkovými vakcínami od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna. V sobotu američtí regulátoři schválili také jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson (J). Koordinátor týmu Bílého domu pro boj s koronavirem Jeff Zients uvedl, že v nadcházejících dnech bude po USA rozvezeno 3,9 milionu dávek vakcíny J.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám