Hlavní obsah

Podivínského milionáře Dursta zadrželi, v televizi přiznal vraždy

Los Angeles

Americká policie zadržela pro podezření z vražd člena jedné z nejbohatších realitních rodin v USA Roberta Dursta. Při natáčení dokumentu naznačil, že má na svědomí životy několika lidí, a řekl do mikrofonu „zabil jsem je všechny”.

Foto: Pat Sullivan, ČTK/AP

Robert Durst na snímku z léta 2014

Článek

Jednasedmdesátiletý magnát byl zadržen v sobotu v New Orleansu na základě zatykače, který na něj vydali v souvislosti s 15 let starou vraždou jeho asistentky, mluvčí a autorky kriminálních příběhů Susan Bermanové.

Policie již v minulosti řešila Durstův možný podíl na pravděpodobné smrti jeho manželky Kathleen. Ta beze stopy zmizela v roce 1982. Podobně vyšetřovatelé prověřovali jeho možnou roli při vraždě Morrise Blacka, souseda, který násilně zemřel v roce 2001.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vyšetřování vedlo k dalším důkazům, které vyšly na světlo v posledním roce, a vyšetřovatelé identifikovali Roberta Dursta jako osobu odpovědnou za smrt paní Bermanové,“ uvedla podle CNN losangeleská policie.

Dursta zadrželi agenti FBI, když šel do hotelu v New Orleansu, kde se ubytoval pod falešným jménem a platil hotově. Podle vyšetřovatelů plánoval utéci na Kubu. Podrobnosti o nových důkazech nebyly zveřejněny.

V neděli televize HBO odvysílala šestý díl dokumentu o realitním magnátovi Prokletí, život a smrti Roberta Dursta. Závěrečný záběr byl doprovázen slovy, která podle filmařů mikrofon zachytil, když si Durst sám v koupelně mumlal: „Tak a je to. Dostali tě. Co jsem ksakru dělal? Samozřejmě jsem je všechny zabil.”

Foto: Reuters

Robert Durst u soudu v roce 2001

Filmaři také upozornili na podobnost písma, jakým byl napsán soukromý dopis Dursta Bermanové a anonym, který policii upozorňoval, že v jejím domě v Los Angeles se nachází její mrtvé tělo. Mimo jiné bylo v obou špatně napsáno slovo Beverly jako Beverley. Durst v dokumentu říká, že anonym mohl policii poslat jen vrah.

Jeho advokát souhlasí s tím, aby byl boháč předán do Los Angeles, kde bude vyšetřován. Podle něj se zadržený soustředí na dokázání své neviny, napsala BBC.

Vyděděný podivín

Durst, jehož život provází mnoho divokých zvratů, je okolím považován za podivína. Loni byl stíhán za úmyslné močení na lékárnu v Houstonu a také za porušení zákona ohledně rodinného majetku.

Dědictví ve výši čtyř miliard dolarů odkázal otec jeho mladšímu bratru Douglasovi. Robert dostal odškodné 65 miliónů dolarů.

Douglas zatčení sourozence přivítal a prý doufá, že „bude konečně uznán vinným za vše, co udělal”. Doufá v to i bratr Durstovy zmizelé ženy Jim McCormack.

Foto: Mike Segar, Reuters

Robert Durst na snímku z konce roku 2014

Plejáda mrtvých

V roce 1982 nahlásil Durst zmizení své ženy Kathleen, policie však případ vyšetřovaný jako vraždu po letech odložila. Jeho asistentka byla zavražděna krátce předtím, než měla v této kauze svědčit. Po její smrti se Durst z New Yorku uchýlil do ústraní v Texasu. Justici ale začal znovu zajímat, když se v moři našlo rozřezané tělo jeho souseda.

Durst byl po vraždě několik měsíců na útěku, policie jej však zadržela kvůli krádeži v obchodě, jíž se dopustil, nehledě na to, že měl v tu chvíli v peněžence 500 dolarů a v autě dalších 37 000. Objevili u něj i dvě pistole a balíček marihuany.

Přestože se k vraždě postaršího souseda přiznal, soud ho obvinění z vraždy zbavil a přistoupil na verzi obhajoby, že šlo o sebeobranu a že Durst trpí Aspergerovým syndromem.

„Měl neuvěřitelné štěstí, že tolik lidí, kteří ho vyšetřovali, to vzdalo, ale myslím, že se to možná mění,” citovala agentura AP soudkyni Susan Crissovou, která jej zprostila viny v texaském procesu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám