Hlavní obsah

Podezřelý ze střelby do průvodu v USA útok týdny plánoval

Mladý muž, kterého policie podezírá, že zastřelil šest lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti, svůj útok plánoval několik týdnů, oznámila to policie ve městě Highland Park na předměstí Chicaga, podle které si podezřelý zbraň koupil legálně. Motiv střelby, při které bylo dalších zhruba 30 lidí zraněno, ale stále není jasný.

Foto: Ashlee Rezin, ČTK/AP

Místo, které si útočník vyhlédl ke zběsilé střelbě

Článek

Policie v Highland Park už dříve uvedla, že podezřelý se jmenuje Robert E. Crimo III. a že teď je v zadržovací vazbě. Muž si vysoce výkonnou pušku, kterou při útoku použil, koupil legálně. Do davu ze střechy vypálil více než 70 ran. Policisté předpokládají, že se podezřelý převlékl do ženských šatů, aby splynul s davem, který prchal z místa činu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Útočník E. Crimo III.

Vyšetřovatelé zatím stále netuší, jaký byl motiv střelby. Úřady plánují proti podezřelému vznést oficiální obvinění.

Průvod ve městě Highland Park se v pondělí dopoledne náhle zastavil, když se asi deset minut po jeho začátku ozvala střelba a stovky lidí začaly hledat místo k úkrytu. Střelec zaútočil na trase průvodu, kde se lidé sešli už dříve během dne, aby si zajistili místa s dobrým výhledem. Při střelbě se ale - někteří z nich viditelně zakrvácení - ve zmatku rozprchli. Podezřelý policistům několik hodin po útoku unikal, později ale obklíčili jeho dům. Policie už dříve uvedla, že zajistila pachatelovu pušku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám