Hlavní obsah

Podám na ČR žalobu o miliardy za karlovarské dluhopisy, hlásí Fagan

Právo, svj, vor, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký právník Edward Fagan u federálního soudu v New Yorku podá už v nejbližší době žalobu jménem neupřesněných klientů kvůli dluhopisům, které v roce 1924 vydaly Karlovy Vary. Oznámil to na svém webu s tím, že míří do ČR. V úterý hodlá kopie žaloby předat dotčeným českým úřadům.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Fagan přichází na karlovarskou radnici.

Článek

Zopakoval, že podle jeho odhadů se celková nesplacená částka pohybuje kolem půl miliardy amerických dolarů, tedy zhruba deseti miliard korun. O úspěchu své žaloby nepochybuje. „Ať se budete domáhat jakéhokoliv práva, dojdete k tomu: půjčili si a nesplatili,“ řekl dříve ČT.

Ministerstvo financí (MF) ČR je připraveno se proti případné Faganově žalobě „aktivně bránit“. Naši právní pozici považujeme za silnou, věříme, že v případném soudním sporu uspějeme,“ řekl v pondělí Právu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

MF dopisem náměstka Jana Gregora již na konci října zásadně odmítlo Faganovy požadavky na proplacení dluhopisů. Závazky z nich jsou totiž podle státu i města promlčeny již několik desítek let. S tím ale Fagan kategoricky nesouhlasí, a žalobu proto chce podat jak na český stát, tak na ministra Miroslava Kalouska, jeho náměstka Jana Gregora i primátora Karlových Varů Petra Kulhánka.

„Uzavřeli jsme v pondělí s představiteli MF ve věci případných žalob ze strany Edwarda Fagana dohodu o společném postupu,“ informoval primátor Kulhánek (KOA) s tím, že jde o strategický zájem.

„Dohoda nemá dosud žádný procedurální podobu, jak budeme konkrétně postupovat. Důvodem je fakt, že ještě nemáme informace o tom, že by byly žaloby skutečně podány,“ pokračoval primátor. „Ze žaloby ale nemáme obavy,“ shrnul.

Odškodné za holocaust, show kolem Temelína

Fagana proslavila v létě 1998 hromadná žaloba 30 tisíc pozůstalých po obětech holocaustu proti švýcarským bankám. Ty pak vyplatily 1,25 miliardy dolarů.

V prosinci 2000 ohlásil Fagan kampaň proti spuštění jaderné elektrárny (JET) Temelín s tvrzením, že JET prý zatajuje informace o své bezpečnosti. Byl pak zaskočen, když mu JET umožnila v březnu 2001 zevrubnou prohlídku. Fagan posléze prohlásil, že se z kauzy Temelín stahuje s tím, že „teď je na tahu politika“. Mediální divadlo skončilo.

Neuspěl ani v jiné kauze – jako zástupce pozůstalých po některých ze 155 obětí požáru v tunelové lanovce v rakouském Kapurunu z 11. listopadu 2000.

A když si chtěl v roce 2003 vzít pod svá křídla lidi postižené apartheidem v JAR a před soudem připravit německé a švýcarské firmy a banky o miliardy, jihoafrické nevládní organizace daly najevo, že s ním nechtějí mít nic společného.

„Používá soudy jako platformu pro reklamní kampaň své osoby,“ prohlásil Neville Gabriel, mluvčí Jubilee 2000, sdružující odbory, církve, svazy obětí a skupin bývalého hnutí proti apartheidu.

Zuby si Fagan vylámal také na záměru podat v New Yorku hromadné žaloby ve výši miliard dolarů ve jménu obětí vln tsunami z prosince 2004 „proti vládám států, které nevydaly varování před tsunami pro statisíce turistů a domorodců v pobřežních oblastech, a také proti hotelům a hotelovým sítím, například hotelu Sofitel v thajském Khao Laku,“ pohrozil.

V únoru 2007 u federálního soudu v Tampě ohlásil bankrot a požádal o ochranu před věřiteli. Jak listu Sonntags Zeitung řekl jeho švýcarský partner Norbert Gschwend, 18 věřitelům Fagan dluží celkem 9,4 miliónu dolarů, z toho jemu osobně tři milióny.

Roku 2008 soud v New Yorku zbavil Fagana advokátské licence a v roce 2009 se stejně zachoval i Nejvyšší soud v New Jersey, který ho shledal vinným z okrádání klientů – obětí holocaustu.

Reklama

Výběr článků

Načítám