Hlavní obsah

Po protržení hráze v Brazílii našli už 150 mrtvých, číslo zřejmě ještě poroste

Brasilia

Již 150 těl obětí důlního neštěstí na jihu Brazílie vytáhly záchranné týmy z bahna a sutin v okolí města Brumadinho. Počet mrtvých po protržení hráze odpadní nádrže nejspíš ještě dále poroste, neboť pokračuje pátrání po více než 180 pohřešovaných lidech, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bahno valící se z protržené odpadní nádrže v BrazíliiVideo: AP

 
Článek

Vedení místních hasičů odmítlo spekulace o tom, že by měly vyprošťovací práce skončit, neboť poslední živé se podařilo objevit 26. ledna, tedy den po katastrofě.

Červenohnědé bahno se do údolí ve státě Minas Gerais vyvalilo poté, co se protrhla odpadní nádrž. Nánosy bahna zaplavily pracoviště a zázemí místních horníků i přilehlé oblasti. [celá zpráva]

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii se protrhla důlní nádrž

Úřady tento týden varovaly, že kvůli očekávaným toxickým koncentracím oxidů železa a dalších kovů v bahně by mohla být silně kontaminována řeka Paraopeba přinášející vodu okolním obcím. Šířit by se kvůli tomu mohly průjmové nemoci či žlutá zimnice.

Z protržené nádrže vyteklo kolem 12 milionů kubíků důlního odpadu. V ohrožení kontaminací se ocitlo 48 obcí s celkem 1,3 milionu obyvatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám