Hlavní obsah

Piloti dopravního letadla omylem přistáli na vojenské základně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Letoun společnosti Delta Air Lines se 130 lidmi na palubě přistál na špatném letišti. Oznámil to v pátek podle agentury AP mluvčí amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Úřad věc vyšetřuje.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A 320 společnosti Delta Airlines

Článek

Případ se stal ve čtvrtek večer v americkém státu Jižní Dakota. Letoun A320 aerolinií Delta na trase z Minneapolisu měl přistát na letišti v Rapid City. Stroj však dosedl na Ellsworthově letecké základně, vzdálené zhruba 16 kilometrů severně od cílového letiště.

Přistávací dráhy obou letišť vedou prakticky totožně ze severozápadu na jihovýchod.

Foto: Mapy.cz

Letiště v Rapid City v Jižní Dakotě je od vojenské letecké základny vzdáleno pouhých 16 kilometrů

Podle jedné cestující, která hovořila s místními médii, pasažéři strávili v letadle na základně zhruba dvě a půl hodiny. Museli stáhnout okenní clony, zatímco letadlem prošel ozbrojený vojenský personál se psem.

Letecká společnost Delta uvedla, že se spojila s cestujícími a nabídla jim omluvu. Posádka letadla byla během vyšetřování NTSB postavena mimo službu. Aerolinky rovněž zahájily interní vyšetřování, stojí také v prohlášení.

Podle AP to není poprvé, kdy piloti obě letiště zaměnili. V roce 2004 přistálo na Ellsworthově základně letadlo společnosti Northwest Airlines se 117 cestujícími. Aerolinky Northwest se v roce 2008 sloučily s Deltou.

Reklama

Výběr článků

Načítám