Hlavní obsah

Peru si zvolilo kontroverzního podplukovníka za prezidenta

Novinky, rei
Lima

V nedělních prezidentských volbách v Peru zvítězil podle neoficiálních výsledků levicový kandidát a bývalý armádní důstojník s kontroverzní pověstí Ollanta Humala. Poměrně těsně předčil dceru vězněného exprezidenta Alberta Fujimoriho Keiko.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Ollanta Humala

Článek

Osmačtyřicetiletý Humala zvítězil díky zjemnění své radikální rétoriky a distancování se od socialistického prezidenta Venezuely Huga Cháveze, napsala agentura AP.

Bývalý podplukovník Humala získal podle neoficiálních výsledků organizace Transparencia 51,5 procenta hlasů, zatímco Keiko Fujimoriová 48,5 procenta.

Foto: Enrique Castro-Mendivil , Reuters

Keiko Fujimoriová

Humala v neděli v noci slíbil, že obyčejné a chudé Peruánce učiní podílníky na desetiletí trvajícím ekonomickém rozmachu. Zároveň ale dodal, že bude ctít volný trh, i když lidé mají přednost. Humala již avizoval vyšší daně pro těžaře a snížení vývozu zemního plynu, aby ho bylo více a byl levnější pro domácí spotřebitele.

Zjemnil rétoriku

Předvolební kampaň se nesla v duchu pochybností o demokratických zásadách obou kandidátů. Fujimoriová byla spojována se svým otcem, který byl odsouzen na 25 let vězení za korupci a porušování lidských práv. Humala je zase viněn z násilností a podnícení pokusu o krvavý státní převrat v roce 2005.

Humala uspěl ve volbách napodruhé. V roce 2006 v nich zvítězil jeho vyzyvatel Alan García poté, co se Humala prezentoval jako příznivec generála Juana Velaska, levicového diktátora ze 70. let, jenž vyvlastňoval půdu bohatých a znárodňoval průmysl.

Tentokrát Humala svoji rétoriku zjemnil, i když nejprve sliboval změnit dohody o volném obchodu a přepsat ústavu. Před dvěma týdny přísahal na bibli, že bude dodržovat principy demokracie a svobody slova. Špičky podnikatelů a média nepřesvědčil, a ta se před volbami otevřeně stavěla proti němu. Obchody na burze byly poznamenány nejistotou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám