Hlavní obsah

Pentagon potvrdil 35 let vězení pro Manninga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Trest 35 let vězení pro amerického vojína Bradleyho Manninga za předání obrovského množství tajných dokumentů serveru WikiLeaks platí, v pondělí ho potvrdil americký generál Jeffery Buchanan. Ten je velitelem v soudním obvodu, kde se vojenský proces konal, a ještě mohl trest snížit, uvedla agentura AP.

Foto: Gary Cameron/Files, Reuters

Bradley Manning u soudu v marylandském Fort Meade

Článek

Buchananovo rozhodnutí, které je formálně závěrečným krokem v procesu, otevírá podle AP cestu k automatickému odvolání u vojenského odvolacího kriminálního soudu.

Soud loni v srpnu shledal Manninga vinným, že serveru WikiLeaks poskytl v letech 2009 a 2010 přes 700 000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu.

Voják byl obžalován z dvacítky trestných činů, za které mu hrozilo až 90 let vězení. Manning ale unikl obvinění z napomáhání nepříteli, a vyhnul se tím doživotí bez možnosti předčasného propuštění. O podmínečné propuštění může požádat po vypršení třetiny trestu.

Manning se mezitím prohlásil za ženu a přijal jméno Chelsea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám