Hlavní obsah

Pelosiová si podle Klause přeje zrušení víz pro Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident Václav Klaus jednal ve čtvrtek večer místního času ve Washingtonu s předsedkyní Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Nancy Pelosiovou. Po setkání řekl, že Pelosiová podporuje zrušení vízové povinnosti občanů ČR cestujících do USA. Možnost, aby Češi cestovali do Spojených států bez víz, však musí odhlasovat celý Kongres.

Článek

"Troufal bych si tvrdit, že i vzhledem k celkem pozitivnímu vztahu k České republice a znalosti České republiky vyjadřovala evidentní podporu tomu, aby se s vízy vůči České republice něco zásadního stalo," uvedl Klaus po zhruba třičtvrtěhodinovém jednání. Podle prezidenta Pelosiová ČR dobře zná a jistě nezapomene na to, že vízové politika USA vůči Čechům je pro mnohé z nich frustrující, akutní a zásadní.

Zatímco Američané pro vstup na české území vízum nepotřebují, Češi mířící opačným směrem o víza žádat musejí a dlouhodobě usilují o zrušení této povinnosti.

Českého prezidenta prý překvapilo, jak dobře Pelosiová zná Prahu i ČR. "Byla mnohokrát v Praze a zná ji velmi dobře, byla v České republice i na návštěvě, která se týkala životního prostředí. Procestovala Mostecko a všechny tam ty hnědouhelné doly a podobně," řekl Klaus.

Mluvilo se i o radaru, energetice i ekologii

Klaus s představitelkou vedení Kongresu, která zastupuje Demokratickou stranu, hovořil i o americkém záměru vybudovat na českém území radar jako součást amerického protiraketového systému. Podrobněji by však měl český prezident toto téma probrat při pátečních setkáních s viceprezidentem Richardem Cheneym a ministrem obrany Robertem Gatesem.

Z obecnějších témat hovořili Pelosiová a Klaus o energetické bezpečnosti. "Sdílel jsem její názory na nezbytnost energetické bezpečnosti a vysvětloval jsem jí, k jakému radikálnímu skoku k lepšímu došlo v naší zemi z hlediska ekologických problémů. Nesdílel jsem její názory na globální oteplování a neskrýval jsem to," uvedl Klaus, který globální oteplování mnohokrát označil za nesmysl. Reakce Pelosiové byla podle Klause "velmi milá".

Reklama

Související články

Ambasáda USA urychlí víza obchodníkům

Americké velvyslanectví zkrátí lhůtu pro vydávání víz českým obchodíkům cestujícím do USA, kteří jsou členy pražské Americké obchodní komory. Tuto novou...

Bush: ve vydávání víz se chystá změna

Prezident USA George W. Bush během úterní návštěvy v Estonsku oznámil, že ve spolupráci s Kongresem se zasadí o změnu postoje vlády USA ke kritériím...

Výběr článků

Načítám