Hlavní obsah

Panama propustí pašeráky zbraní ze Severní Koreje za 13 miliónů korun

Panama propustí 32 z 35 členů posádky lodě Čongčonkang ze Severní Koreje, která převážela na Kubu zbraně. Loď byla zachycena před půl rokem při průjezdu Panamským kanálem. Kapitán a další dva členové posádky zůstanou ve vazbě. Čelí obvinění z pašování zbraní, informoval server BBC.

Foto: Arnulfo Franco, ČTK/AP

Severokorejská loď Čongčonkang zadržená v Panamě

Článek

„Nalezené dokumenty ukazují, že kapitán, první důstojník a politický důstojník měli instrukce, co dělat v případě, že na lodi bude nalezen ilegální náklad,“ řekl prokurátor Nahaniel Murgas.

Zbylí členové posádky prohlásili, že o pašovaných součástkách a zbraních nevěděli. Propuštěni budou za poplatek v přepočtu přibližně 13 miliónů korun, napsal server CNN. Část z nich bude deportována na Kubu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mezi pytli s cukrem vezla severokorejská loď vojenský nákladVideo: Reuters

Na lodi se našlo 25 kontejnerů s vojenským materiálem. Například šlo o dva letouny Mig-21, součásti protiletadlové obrany nebo vojenská vozidla. Kubánské úřady prohlásily, že loď vezla 240 tun zastaralých, obranných zbraní. Údajně byly převáženy na opravu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Tým vyslaný Spojenými národy prohlásil, že tímto byly porušeny sankce uvalené na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému programu. KLDR má dovoleno vyvážet jen malé ruční zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám