Hlavní obsah

Pachatelé útoku v Kalifornii před masakrem trénovali na střelnici

Los Angeles

Oba útočníci, kteří minulý týden v kalifornském San Bernardinu zavraždili 14 lidí, trénovali krátce před svým činem střelbu na střelnici. U nich doma se našel materiál na sestavení 19 výbušných náloží.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tashfeen Maliková a jeí manžel Syed Farook

Článek

O dalších podrobnostech z probíhajícího vyšetřování v pondělí informoval zástupce vedoucího losangeleského oddělení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) David Bowdich.

Podle něj je zřejmé, že manželé Syed Farook a Tashfeen Maliková, které policie při pronásledování zastřelila, se delší dobu před útokem radikalizovali. Zatím ale neexistují důkazy, že by byli řízeni zahraniční teroristickou skupinou.

Bowdich v pondělí prohlásil, že postupná radikalizace manželů trvala „delší dobu”. „Nevíme, odkdy a jak, to stále vyšetřujeme,” doplnil. Podle něj je jisté, že oba byli krátce před činem trénovat střelbu na střelnici v oblasti Los Angeles. To prý posiluje hypotézu, že útok pečlivě plánovali.

Střelbu v San Bernardinu označila FBI za teroristický čin a ve svém nedělním projevu stejně hovořil i americký prezident Barack Obama. Také on prohlásil, že pachatelé zřejmě nepřijímali rozkazy ze zahraničí.

Sedmadvacetiletá Maliková, která spolu s o rok starším partnerem ve středu zastřelila na vánoční besídce v budově střediska sociálních služeb 14 lidí, podle vyšetřovatelů vyjádřila na internetu sympatie k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS).

Agentura AP v pondělí napsala, že v rodném Pákistánu dříve navštěvovala náboženskou školu, takzvanou madrasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám