Hlavní obsah

Pachatel texaského masakru se na útěku zabil sám

– San Antonio • Aktualizováno

Střelec Devin Patrick Kelley, který zabil v texaském kostele 26 lidí, podle šerifa spáchal sebevraždu. Masakr výrazně zasáhl obyvatele městečka Sutherland Springs. Mnozí ztratili své blízké, jedna rodina přišla dokonce o osm příbuzných, uvedl list The New York Times.

Foto: Facebook

Otisk fotografie Devina Kelleyho z jeho facebookového profilu

Článek

„V tuto chvíli se domníváme, že měl střelné zranění, které si způsobil sám,” řekl místní šerif Joe Tackitt stanici CBS.

Kelleyho pronásledovali dva místní občané v autě, jeden z nich po něm předtím vystřelil a zřejmě ho zasáhl. Honička skončila, když Kelley sjel ze silnice. Policie ho nalezla mrtvého v autě asi dvanáct kilometrů od místa činu. Měl střelná zranění, jimž podlehl. Dosud se ale nevědělo, zda ho po několika kilometrech pronásledování zastřelil příslušník místní komunity, který ho honil a před kostelem na něj vystřelil z vlastní zbraně, nebo se zastřelil sám.

Do kostela chodili příbuzní jeho ženy

Motiv masakru zatím není známý, ale šerif podle CNN uvedl, že do kostela chodilo několik příbuzných jeho ženy. Ti však v něm době masakru nebyli, dodal.

Kelley byl čtyři roky v americkém letectvu, sloužil na základně Holloman. Během služby byl v roce 2012 odsouzen na rok za napadení manželky a dítěte. V roce 2014 byl pro špatné chování z armády propuštěn. Pak pracoval ve firmě Schlitterbahn Waterpark and Resort jako strážný, uvedl San Antonio Express News s odvoláním na texaské ministerstvo pro veřejnou bezpečnost. [celá zpráva]

Vražednou zbraň si legálně koupil před rokem.

Foto: Mohammad Khursheed, Reuters

Policie na místě střelby v texaském Sutherland Springs

„Nikdy bychom neřekli, že se to stane v malé komunitě,“ uvedl šerif Tackitt. Dodal, že vrah nejprve zastavil u pumpy naproti kostelu, pak přejel přes ulici, vystoupil z auta a ještě venku začal střílet. V palbě pokračoval i poté, co vešel do baptistického kostela. Právě tam zabil nejvíce lidí – 23. Dva lidi zabil venku, jedna osoba podlehla zraněním v nemocnici. Další dvacet osob zranil, 19 z nich je hospitalizováno.

Vrahův strýc se omluvil

Vrahův strýc Dave Ivey je masakrem šokován: „Ani za milión let bych nevěřil, že by Devin mohl být něčeho takového schopen. Jsem zkoprnělý. Má rodina bude trpět kvůli jeho zbabělému činu. Omlouvám se obětem.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při střelbě v kostele v Texasu zemřelo 27 lidíVideo: Reuters

Osm obětí z jedné rodiny

Rodina 30letého Scotta Holcomba přišla při masakru o osm příbuzných. Zabiti byli mimo jiné jeho rodiče, otec Bryan Holcombe, který byl v kostele hostujícím kazatelem, a matka Karla. Obětí se stala i jeho těhotná švagrová Crystal Holcombová. „Jsem v šoku. Je to nepředstavitelné. Můj otec byl dobrý muž a rád kázal. Měl dobré srdce,“ řekl listu Holcombe.

Třiatřicetiletá Holcombova sestra Sarah Slavinová dodala: „Nebáli se smrti. Byli pevni ve víře. Zejména matka se nenechala zastrašit.“

Sandy Wardová ztratila čtyři příbuzné, svou snachu a tři vnoučata včetně sedmileté dívky. Pětiletý chlapec dostal čtyři zásahy a byl operován. Sama nešla na mši, protože měla problémy s koleny a kyčlí. „Ochromilo mě to,“ řekla pro NBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám