Hlavní obsah

OSN kritizuje útoky bezpilotních letadel na teroristy jako kontroverzní

Útoky amerických bezpilotních letadel v Pákistánu na špičky teroristických skupin kritizovala v noci na pátek vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navy Pillayová. USA je chtějí přitom více využívat, protože o víkendu s jejich pomocí zabily dvojku Al-Káidy. Stovky jejich misí si však vyžádaly také stovky životů civilistů.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun MQ-1 Predator

Článek

„Útoky bezpilotních letadel vyvolávají vážné otázky ohledně toho, zda odpovídají mezinárodnímu právu, přesněji řečeno principu rozlišení a adekvátnosti,“ řekla Pillayová, podle které je možné, že jsou podnikány „za hranicemi efektivních a transparentních mechanismů civilní nebo vojenské kontroly“.

„Zjistit odpovědnost při jakémkoli porušení mezinárodního práva je obtížné, když jsou útoky bezpilotních letadel podnikány mimo řetězec vojenského velení,“ uvedla Pillayová, protože tyto mise většinou nařizuje americká tajná služba CIA.

Bezpilotní letouny jsou nejčastěji nasazovány na území Pákistánu, ačkoli s ním USA nejsou ve válce a zhoršují vztahy Washingtonu a Islámábádu, dodává BBC. CIA je dále nasazuje i v Somálsku a v Jemenu, kde při jednom z úderů vloni zahynul radikální klerik Anwar al-Awlaki.

Pákistán proti vpádům do svého vzdušného prostoru opakovaně protestuje. Při útocích se sice v neděli podařilo zabít druhého muže al-Káidy Abú Jahju Libího a už dříve prvého vůdce pákistánského Tálibánu Hakimulláha Mahsúda, podobné další operace si však často vyžádaly mnoho životů civilistů. Pillayová uvedla, že Pákistán, jemuž útoky vadí, by měl pozvat tým OSN, aby na místě vyšetřil jejich důsledky.

USA se dlouho oficiálně nepřiznávaly, že tyto útoky podnikají, i když nikdo jiný nemá tuto možnost. Až letos jejich použití potvrdil americký prezident Barack Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám