Hlavní obsah

Omylem odsouzený strávil v americké věznici 16 let

Novinky, Novinky, New York Times
NEW YORK

Půlku života strávil ve vězení Američan Jeffrey Mark Deskovic (32) za znásilnění a následnou vraždu, kterou nespáchal. Policie i soud ho uznaly vinným, i když semeno v těle oběti nebylo jeho, což prokázal test DNA. Obviněný se však přiznal, a to policii i porotě stačilo.

Článek

Po dlouhé právní bitvě a řadě dopisů žádajících o milost, byl Deskovic ve středu propuštěn. První prokurátorka Jeanine F. Pirrová, kterou republikáni nyní nominují na post generální prokurátorky státu New York, obnovit proces odmítla. Udělala to až její nástupkyně Janet DiFiorová. Ukázalo se, že vraždu patnáctileté Angely Correové původně připisovanou Deskovicovi spáchal jiný muž, který za ni byl nedávno odsouzen.

Deskovic byl na základě svého přiznání odsouzen za znásilnění, bití a škrcení své spolužačky ze střední školy, na kterou prý žárlil. Stal se 184. osobou, která byla od roku 1989 propuštěna po analýze DNA. K přiznání zadržených se proto nyní přistupuje opatrněji a jsou natáčena na video.

Deskovic se přiznal po šestihodinovém výslechu v malé uzavřené místnosti. Dva měsíce poté své přiznání odvolal. "Byl jsem před dokončením střední školy. Měl jsem začít kariéru," řekl. "Ztratil jsem přátele. Moje rodina jsou pro mě cizí lidé," dodal muž, který konvertoval k islámu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám