Hlavní obsah

Okolo raketoplánu se pohybují neznámé objekty

CNN, ČTK, Novinky, IAN
HOUSTON

Kolem raketoplánu Atlantis se pohybují neidentifikovatelné záhadné předměty. V úterý byly zaznamenány dva, ve středu při nařízené kontrole okolí raketoplánu pak další tři. Protože jeden z úterních předmětů americká kosmická agentura NASA neidentifikovala, pro jistotu odložila návrat stroje na Zemi čtvrtek. I když zvažovala další odklad, v případě dobrého počasí přistane raketoplán ve čtvrtek ve 12:22 SELČ.

Článek

Steve Stitch na brífingu NASA prohlásil, že nebyla nalezena žádná závada a vše nasvědčuje tomu, že raketoplán přistane podle plánu ve čtvrtek o půl jedné středoevropského letního času. Pokud by to bylo z nějakého důvodu nutné, může se pokus o přistání zopakovat ještě ve 13:57 SELČ. Zatím je podle něj na místě optimismus, protože veškeré plochy raketoplánu se zdají být v naprostém pořádku a tepelná ochrana je neporušená. Zkoumání objektů letících s raketoplánem pak vyloučilo závažnější poškození raketoplánu v případě srážky. Přímý přenos z přistání můžete sledovat na stránce Instantních astronomických novin (IAN).

Velitel raketoplánu Brent Jett popsal objekty zjištěné ve středu při kontrole povrchu raketoplánu a jeho okolí za pomoci speciálního 15 metrů dlouhého robotického ramene. "Jeden je nějaká fólie nebo reflexní látka a  dva z nich mají podobu prstence," sdělil. První se pohyboval asi 30 metrů od raketoplánu.

Jett o něm řekl: "Nevypadal jako něco, co jsem (obvykle) viděl okolo raketoplánu. Nemá to kovovou strukturu." To ovšem je dobrá zpráva, protože u podobného předmětu nehrozí tak velké nebezpečí, že by předmět poškodil povrch raketoplánu pokrytý keramickými dlaždicemi zajišťujícími tepelnou ochranu.

Jett zvažuje, že tři nové objekty mohou pocházet z ruské lodi Sojuz, která kotví u stanice ISS. Řídící středisko to však popřelo, neboť Sojuz je příliš daleko. 

NASA ve čtvrtek však zmínil i možný odklad přistání. Pokud budou nutné další bezpečnostní prověrky a šestičlenná posádka bude před sestupem do atmosféry potřebovat odpočinek, Atlantis se vrátí až v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Atlantis zakotvil u ISS

Raketoplán Atlantis přistál v pondělí po dvou dnech letu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jeho posádka se setká s tříčlennou americko-rusko-německou...

Přistání raketoplánu Atlantis odloženo

Přistání raketoplánu Atlantis bylo z důvodů špatného počasí v místě přistání na floridském Kennedy Space Center odloženo o jeden den. Původně měl Atlantis...

Výběr článků

Načítám