Hlavní obsah

Okamžitě zastavte vyšetřování ruského vlivu na volby, rozkazuje Trump na Twitteru

– Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu na Twitteru vyzval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby s okamžitou platností zastavil vyšetřování údajného ruského vměšování do americké prezidentské kampaně.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Je to příšerná situace a ministr spravedlnosti Jeff Sessions by měl tento zmanipulovaný hon na čarodějnice okamžitě zastavit, aby to naši zemi dál nešpinilo,” napsal šéf Bílého domu.

Vyšetřování vede někdejší šéf FBI Robert Muller. Trump mu vyčítá, že členem jeho týmu býval agent Peter Strzok, usvědčený ze zaujatosti vůči Trumpovi.

Za Strzokovým odchodem z Muellerovy skupiny totiž stálo zveřejnění textových zpráv, které si před předloňskými volbami vyměňoval se svou milenkou, advokátkou FBI Lisou Pageovou. Psal v nich o potřebě zabránit Trumpovu vítězství.

Strzok chtěl zabránit zvolení prezidenta a do vyšetřování ruského vlivu nikdy být zapojen neměl, stojí v Trumpově tweetu. „Mueller takové hochy chrání," napsal.

Háček je v tom, že Sessions Muellera prakticky odvolat nemůže. Loni v březnu totiž prohlásil, že se vzhledem k možnému střetu zájmů vzdává dohledu nad činností Muellerova týmu. Důvodem je to, že v parlamentu nevypovídal pravdivě o podrobnostech svých kontaktů s ruskými diplomaty.

Trumpův trojnásobný obrat

Trump před týdnem debatu o zasahování Ruska do amerických voleb označil za „velký podvod". Ještě před dvěma týdny Trump přitom prohlašoval, že o ruském vměšování do voleb není pochyb. Tím zase dementoval svůj předchozí výrok pronesený o několik dní dříve na tiskové konferenci po summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách. Obrat vysvětlil tím, že se na tiskové konferenci přeřekl. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám