Hlavní obsah

Oheň je u dveří, přijeď pro nás, volala vnoučata v Kalifornii dědečkovi krátce před smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během 15 minut přišel šestasedmdesátiletý Ed Bledsoe o vše, co v životě nejvíce miloval. Požáry, které zuří v Kalifornii, mu zabily manželku Melody (70) a dvě pravnoučata - pětiletého Jamese a čtyřletou Emily. „Děti mě prosily, dědo, přijeď a vezmi nás odsud. Nestihl jsem to,“ vypráví mezi slzami.

Ed Bledsoe přišel při požárech v Kalifornii o manželku a dvě vnoučataVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ed Bledsoe byl na cestě k lékaři, když mu volala manželka, že nedaleko jejich domu hoří. Nemohl tomu uvěřit. Pro oblast Reddingu, kde bydlí, totiž nebylo vydáno žádné varování ani nařízena evakuace. Okamžitě obrátil vůz a vracel se domů. Tam to už nestihl. Cestu mu zkřížily plameny.

Rodině okamžitě telefonoval. „Plameny jsou už u zadních dveří, dědo, přijeď,“ volal jeho pravnuk James. Říkal jsem mu: „Přijedu a vyzvednu vás.“ Nemohl ale dělat vůbec nic. „Mluvil, dokud nezemřel,“ vyprávěl Ed Bledsoe. Hasiči později našli v troskách domu tři mrtvoly. „Nejraději bych tam byl s nimi a zemřel spolu s nimi,“ řekl muž mezi slzami.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Dům v plamenech nedaleko kalifornského Finley

V okolí města Redding, postiženého extrémním suchem a vysokými teplotami, řádil živel nejvíc. Požáry mají v Kalifornii na svědomí dosud osm obětí, mezi nimi jsou tři hasiči. Dalších 18 lidí se pohřešuje. Plameny ohrožují na deset tisíc domů především v okresech Lake a Mendocino a 27 tisíc lidí před nimi prchá.

Město Lakeport je prakticky vylidněné, prudký vítr roznáší prach a popel po okolních vypálených vinicích.

S požáry bojuje už 36 tisíc hasičů a dobrovolníků. Celkem kalifornští záchranáři evidují sedmnáct větších či menších požárů, zhruba čtvrtina z nich je pod kontrolou. Oheň už sežehl přes stovku domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám