Hlavní obsah

Odměnu 52 miliónů na bin Ládinovu hlavu asi nikdo nezíská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na Usámovu hlavu byla vypsána odměna celkem 52 miliónů dolarů (847 miliónů Kč). Tuto sumu ale Spojené státy nakonec podle všeho nebudou muset nikomu vyplácet.

Článek

„Program Odměna za spravedlnost při ministerstvu zahraničí USA nabízí částku až 25 miliónů dolarů za informaci přímo vedoucí k zatčení nebo usvědčení Usámy bin Ládina. Další dva milióny dolarů tento program nabízí z prostředků Asociace pilotů a Asociace letecké dopravy“.

Toto oznámení, vyvěšené už v roce 1997 na oficiálních stránkách FBI v  seznamu deseti nejhledanějších zločinců, bylo v roce 2007 změněno - odměna o ministerstva zahraničí byla zdvojnásobena, dosáhla tedy 50 miliónů.  Nyní po Usámově smrti oznámení o úhrnem slíbených 52 miliónech z internetu zmizelo, a média spekulují, zda sumu vůbec někdo získá.

Clintonová: Bez komentáře

„Vzhledem k významu zachování důvěrnosti o programu odměn nemohu nijak komentovat, zda někdo byl na její vyplacení nominován - a to v tomto, ani v žádném jiném případě,“ odpověděla v úterý na dotaz o informátorech, kteří na Usámův úkryt nasměrovali, ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Oficiální informace naznačují, že udělení odměny by bylo nejen složité, ale možná i pro Spojené státy nepříjemné. Nalezení Usámovy skrýše bylo prý výsledkem analýzy mnoha jednotlivých informací z různých zdrojů. „Na stopu nás nepřivedl jeden člověk“, opakují úřady. Podle regulí programu musí CIA či FBI označit svůj zdroj. S tím musí být seznámen vládní výbor a ministr ho musí potvrdit. Jenže podle vyšetřovatelů se klubko začalo rozplétat už na Guantánamu při výsleších vězňů, kteří byli vystaveni mučení.

Odměna vypsaná za Saddámovy syny skutečně zabrala

Program Odměna za spravedlnost vznikl v roce 1984 a dosud z něj bylo desítkám lidí vyplaceno 100 miliónu dolarů za to, že pomohli dostihnout zločince a učinit zadost spravedlnosti. Tak nejmenovaný letecký inspektor usvědčil u soudu Zachariase Moussaouiho, jednoho ze strůjců útoku na newyorská Dvojčata, a inkasoval 5 miliónů dolarů. Později se ale přihlásili další dva svědci, kteří o aktivitách Moussaouiho informovali FBI: jeden z nich dostal 10 miliónů.

Za dopadení Saddáma Husajna bylo vypsáno 25 miliónů dolarů. Oficiálně ale tato suma nikdy vyplacena nebyla. Ministerstvo zato v roce 2003 vyplatilo po 15 miliónech za informace o pobytu diktátorových synů Udaje a Kusaje.

Na hlavu Abú Músy Zarkávího byla v roce 2005 suma zdvojnásobena a činí nyní 10 miliónů. Čas nyní ukáže, zda to na ještě nedávnou dvojku - a nyní už zřejmě jedničku - Al-Kaidá bude stačit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám